Filtrera

Ny rapport från RK

Det har kommit en ny rapport från Raritetskommittén hos Birdlife Sverige. Den här gången har de bland annat satt tänderna i den förmodade rostsångaren från Ölands norra udde i höstas, som efter DNA-analys istället visar sig göra artikelns bildfågel sällskap, det var Sveriges fjärde moltonisångare och inget annat. 

Program för Kristi himmelsfärds helgen 2024

Nu är programmet för Kristi himmelfärds helgen på Öland klart. Läs om tider, evenemang, utställare och sponsorer här nedan. 

Kristi himmelsfärdshelg 2024

Välkomna att besöka Club 300:s vårmässa under kristi himmelfärdshelgen 9-12 maj. I samband med att Club 300 fyller 40 år så har vi bjudit in Olof Ramel med sin föreställning Fågelskådaren. 

Fågelskådaren

 

Raritetsläge

Ut och däng, det är ett intressant väderläge och nu har det hittats ett par tunga arter, se nedan.

Anmälan till föreställningen "Fågelskådaren - från hobby till missbruk"

Föreställningen är nu utsåld. Är du intresserad men inte fått någon biljett, kolla med oss på mässan under fredagen för att höra om det finns några återbud eller ströplatser kvar.

‐------------

Följ länken nedan för att anmäla er till föreställningen "Fågelskådaren" av och med Olof Ramel. Den går av stapeln den 10:e maj klockan 20:00 på Ottenby vandrarhem. Maxantalet är 100 personer och därför kommer vi skicka ut ett konfirmering via mail att just du/ni har fått 

Föreställningen Fågelskådaren

Fredagen den 10:e maj klockan 20:00 kommer föreställningen Fågelskådaren med Olof Ramel framföras på Ottenby vandrarhem i Club 300:s regi.

 

Kallelse till årsmöte 2024

Club300s årsmöte 2024 kommer att hållas måndagen den 18/3 klockan 19:00 och härmed inbjuds samtliga medlemmar att deltaga. 

Mötet kommer att hållas digitalt och anmälan är obligatorisk. Senast den 14/3 vill vi ha in din anmälan. Nedan finner du länken till anmälan. 

https://forms.gle/zD2BDNT5gwd6q9nN8

Länk till årsredovisningen

https://club300.se/media/10358/aarsredovisning-club300-foer-20230101-20231231-1.pdf

Länk till valberedningens förslag

https://club300.se/media/10359/valberedningens-foerslag-2024.pdf

Länk till revisionsberättelsen

https://club300.se/media/10360/revisionsberaettelse-club300-2023-12-31.docx

 

BA-profiler baserade på landskap

Sedan igår kväll är landskap återigen med i larmen. Så det ska funka att basera sina profiler på landskap.

Uppdatera BirdAlarm!

Nu har tiden kommit att uppdatera BirdAlarm-appen för SAMTLIGA användare.

Club300:s upptäckartävling mars 2024

Som en del av Club300s 40-års jubileum kommer vi att anordna en upptäckartävling under mars månad. I länken nedan anmäler du dig till tävlingen. Tävlingen är individuell. Tävlingen startar fredagen den 1/3 klockan 00:00 och avslutas söndagen den 31/3 klockan 23:59.


Ny rapport från TK

​Två nya splittar, av hedpiplärka och kråka, får inverkan på våra listor. Läs mer om vilka fynd som är godkända och vad du behöver göra för att de ska synas i dina listor. 

Amerikansk Piplärka, Foto: Richard Ek

Medlemsavgiftsbetalning

Imorgon den 31/1 är sista dagen att betala medlemsavgiften för 2024. Gör du inte det riskerar du att BirdAlarm stängs inom kort. 

God Jul

Med den här rubinnäktergalen vill vi i Club300 styrelsen önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

Medlemsavgift 2024

Idag den 12/12 har avierna för medlemsavgiften 2024 skickats ut till nuvarande medlemmars e-postadresser. Avgifterna är enligt årsmötesbeslut oförändrade för 2024.

Om du saknar din faktura, glöm inte att kontrollera din skräppostmapp. 

40-årsjubileum 2024

Det har varit en riktigt härlig höst med vår höstträff på Öland, där fina priser från Zeiss och Pinewood delades ut genom lotteriet. En hel del rariteter har setts sedan dess. Snart är det dock dags för årsskifte och under 2024 firar vi på Club300 vårt 40-årsjubileum. Vi söker nu efter medlemmar som gärna vill sitta med i en jubileumskommitté för att planera trevliga arrangemang som vi kan göra under året som kommer.

 

Öland v. 41

Snart är det åter dags för v.41 och Öland, så boka in långhelgen i kalendern! Mer information med detaljer om C3 evenemanget kommer inom kort. Hoppas att vi ses där för både raritetsspaning, pubkvällen och annat smått och gott!

 

Artikel om azurmesar och hybridisering

Den vetenskapliga artikeln av Martin Irestedt et al. om azurmesar och hybridisering är nu publicerad för de som vill ta del av den: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2053716623000567.

Foto på blåmes och azurmes av Hans Bister.

Uppdatera INTE Android-appen BirdAlarm

ANDROIDANVÄNDARE AV BIRDALARM, SE HIT!
Som tidigare meddelats pågår en stor ombyggnad av BirdAlarm och just nu verkar vi ha hamnat i ett läge där nyare android-versioner INTE stödjer den app som finns i Google Play.
Det är av yttersta vikt att ni INTE uppdaterar BirdAlarm-appen tills detta är löst. Undvik gärna att uppdatera Androidversionen på din telefon också, tills detta är löst, det bör ske inom kort. Mer info kommer så snart sådan finns.

Afrikansk svinpest

Som de flesta nog känner till har svinpest konstaterats i Fagersta kommun i Västmanland. Detta leder till inskränkningar i hur man kan röra sig i skog och mark, och givetvis är det viktigt att även vi skådare följer dessa regler. 

Hösten är här!

Boom och boom igen. Hösten är här, och september levererar två tunga rariteter i varsitt fågelskådningsmecka. En i Falsterbo, och en på Öland. 

Foto: Gulbröstad snäppa: Jens Stålberg. Rödfalk: Markus Tallroth

Quiz 2023

Så var Falsterbo Bird Show och därmed även Club300s årliga quiz genomfört. Många kände sig som vanligt kallade, och tre stycken lyckades i år pricka in alla rätt. 

Falsterbo Bird Show 2023

Som vanligt deltar Club300 på Falsterbo Bird Show som går av stapeln 1-3 september på Ljungen i Skanör. 

Biätare i Trelleborg

Som många redan känner till via larm och andra kanaler så görs häckningsförsök av biätare i Maglarps Sandtag utanför Trelleborg. Det är av yttersta vikt att SAMTLIGA följer de instruktioner som Skånes Ornitologiska Förening nu kommit med gällande parkering och beteende på plats. 

Pub med Lotteri

Tillsammans med Swarovski presenterar Club300 skådarpub och lotteri. Vi kör igång klockan 19.00 på som vanligt på Ås, Ottenby Vandrarhem.

Vårsatsning på Öland vecka 20!

Kristi himmelsfärds-helgen närmar sig med stormsteg och så även föreningens vårsatsning på Öland! Vi ses helgen vecka 20, het tid för många rara arter - nu hoppas vi förstås på fina vindar...

Ny ordförande i Club300

I lördags höll Club300 årsmöte och det var dags för ordförande Martin Alexandersson att kliva av efter två intensiva och framgångsrika år. Så det var dags att välja ny ordförande för föreningen. Valdes gjorde Olga Nadeina från Kristinehamn. 

Handlingar till årsmötet 2023

På lördag, den 18/3, håller föreningen årsmöte enligt tidigare inbjudan. Här följer handlingarna för årsmötet. 

De som anmält sig får information om hur man ansluter sig till mötet via e-post. 

Anmälan till årsmöte 2023

Som tidigare kommunicerats kommer årsmötet att hållas lördagen den 18/3 klockan 13.30. Mötet är digitalt och anmälan är obligatorisk. Här finner du anmälningslänken. 

https://forms.gle/7tZRFgBkUbdfa9H49

Medlemsavgift 2023

Idag den 19/12 på eftermiddagen kommer fakturorna för medlemsavgiften 2023 att skickas ut via e-post till de medlemmar som har en sådan registrerad i våra system. 

Mongol blev kamtjatka och tibet!

I dagarna kom såväl Tk som Rk ut med information som gör gällande att mongolpipare splittas till två arter. Kamtjatkapipare (Ch.mongulus) och Tibetpipare (Ch. Atrifrons).

Öland V41

Så närmar sig äntligen V41 och Öland igen! Platsen är som vanligt de sydligaste delarna av Öland och datumen som gäller är vecka 41, där evenemangen med C3-inblandning sker tors-söndag. Programmet kommer uppdateras med fler detaljer under de kommande veckorna.

Sångarquiz 2022

Så var årets Club300-quiz på Falsterbo Bird Show avgjort. Vinnare blev Pippipoddens egen Christopher Gullander som var ensam om att lyckas få full pott på de 24 sångarbilderna i vårt tält. 

Falsterbo Bird Show 2022

Helgen som kommer, den 2-4:e september är det återigen dags för Falsterbo Bird Show. Platsen är Ljungen på Falsterbonäset, och Club300 är som vanligt på plats för att visa upp sig. Det populära quizet vi haft de senaste åren har i år fokus på sångare. 

Vårmässa 2022

Program för Kristi Himmelsfärds-helgen på Öland som ligger glödhett sent i år! Du kommer väl?

Roadrunner

Det sker stora förändringar i redaktionen för vår fantastiska tidning Roadrunner. Du som medlem, läs igenom texten noga och agera! 

Korsnäbbarna splittas!

APRIL APRIL!

Det står nu klart att de europeiska mindre korsnäbbstyperna ska splittras till 19 fullgoda arter av TK. Detta innebär att alla gamla fynd av mindre korsnäbb underkänns och samtliga skådare får göra backstep i C3:s listor. I framtiden kräver RK bra inspelningar för att godkänna fynden. Tyvärr gäller detta även större korsnäbb som splittas i två arter.

 

Handlingar till årsmötet 2022

På lördag, den 19/3, håller föreningen årsmöte enligt tidigare inbjudan. Här följer handlingarna för årsmötet. 

De som anmält sig får information om hur man ansluter sig till mötet via e-post. 

Anmälan till årsmöte

Nu har det blivit dags att anmäla sig till årsmötet den 19/3, mötesstart 13.30, mötet är öppet från 13.00. Anmälan är OBLIGATORISK då vi behöver dimensionera den tekniska plattform som ska användas för det digitala årsmötet, vi behöver veta hur många som kommer. 

Årsmöte 2022

Club300s årsmöte 2022 kommer att hållas den 19/3 och härmed inbjuds samtliga medlemmar att deltaga. 

Mötet kommer även i år, med tanke på den rådande pandemisituationen, att hållas digitalt, och för att kunna dimensionera rätt kommer därmed föranmälan att krävas. 

C3 bjuder på nyårsdagskorv hos rubinen!

Club300 bjuder på korv med bröd till de första hundra årskryssarna av rubinen!

God Jul och Gott nytt år!

Styrelsen vill önska alla medlemmar ett riktigt gott skådarslut! 

Vitgump i Hölö/Sörmland artbestämd via DNA

Den vitgumpade-/amurbuskskvätta som uppehöll sig i Hölö i Sörmland har DNA-bestämts med medel från Club300 till just en Saxicola maurus, dvs en vitgumpad buskskvätta! 

 

 

Dags för medlemsavgift 2022

Den 14 december kommer utskicken för medlemsavgiften för 2022 att göras. För alla som har en registrerad mailadress hos Club300 kommer avin gå ut via mail. 

 

Hjälp rubinen klara vintern

Det gör du igenom att Swischa en slant till C3. Swischnr: 1235906581. Märk Swischen "Rubin".

Webbshop eller videoguru?!

Finns det några som är intresserade av att vara med och forma Club300s framtid? 

Vecka 41 på Öland

Så närmar det sig äntligen ett riktigt C3-event igen, efter halvannat år med stiltje på den fronten. 

Platsen är som vanligt de sydligaste delarna av Öland och datumen som gäller är vecka 41, där evenemangen med C3-inblandning sker onsdag-söndag.

Uppdatering: 211006, nu finns mer info om evenemangen. 

Fågelquiz 2021

Som vanligt var det quiz i Club300:s monter på Falsterbo Bird Show, i år med fokus på vadare. Två personer prickade in alla rätt och ytterligare en dryg handfull missade bara en eller två arter. 

Back to the roots!

Falsterbo Bird Show hamnar åter på Ljungen i år! Club300 är på plats hela helgen.

Upprop skatgök

Club 300 vill uppmärksamma alla skådare att det är dags att lägga ifrån sig sommarboken, hoppa ur badet, släppa mojiton och ge sig ut på skatgöksjakt! Ett fynd på Azorerna torsdag den 22 juli visar att de är på gång att röra på sig!

Tuff strid om upptäckarguldet

Det krävdes ordentlig granskning för att hitta årets vinnare i upptäckartävlingen. Många fynd var tunga nog för att vara med och slåss om titeln.

Upptäckartävling

Som alla känner till vid det här laget blir det ingen C3-helg på Öland i vår. Men vi gör det bästa av situationen och kör upptäckartävling för hela riket istället. Lägst prefix vinner och fina priser finns i potten. 

Att kryssa eller att inte kryssa

Efter de senaste dagarnas obsar av den svartbrynade albatrossen i Öresund ber Club300 om att få uppmärksamma hugade krysspekulanter på regel 2.4 i kryssreglerna, som säger följande:

"Endast arter observerade på svenskt territorium får räknas. Observatörens placering är ovidkommande."

Hökörn och svartbrynad albatross

Det finns två riktigt rara fåglar i vår närhet. En i Danmark och en i Sverige. Hökörn och svartbrynad albatross.

Club300 och BirdLife Sverige går skilda vägar

EDIT: APRIL APRIL! Vår nyvalde ordförande har redan kommit med en massa trevliga idéer, dock av typen verklighetsförankrade... Vi fortsätter lita på BirdLife Sverige och börringevråksförespråkarna får fortsätta kämpa i uppförsbacke.

Club300 och BirdLife Sverige går skilda vägar

Det har diskuterats i många år, men på senaste styrelsemötet lade Club300:s nyvalde ordförande Martin Alexandersson fram förslaget att C3 ska inrätta egna raritets- och taxonomikommitéer. Övriga styrelsen tyckte detta var ett bra förslag och det beslutades i enlighet med ordförandes förslag.

Rapport från årsmötet

Under gårdagen hölls föreningens årsmöte via den digitala plattformen Zoom. Mötet avhandlade gängse årsmötesformalia, men även motioner behandlades och spännande nyval till styrelsen gjordes!

Handlingar till årsmötet 13 mars 2021

Nu finns alla handlingar till Club300 årsmöte 13 mars 2021 att läsa här på webben. Anmälan till årsmötet stängdes den 5 mars, ni som är anmälda får en länk till mötet i början av kommande vecka.

Dags för årsmöte!

Det är dags för årsmöte i föreningen som i år likt förra året kommer ske digitalt på grund av rådande pandemi. Årsmötet äger rum klockan 11 den 13 mars 2021. Precis som förra året gäller ett anmälningsförfarande för att dimensionera mötet på bästa sätt och förenkla distributionen av möteslänk till de medlemmar som ämnar delta. Anmälan sker senast fredag 5 mars.

Nytt på hemsidan

Under den senaste tiden har ett intensivt utvecklingsarbete pågått för att vässa hemsidan och inkludera många av de funktioner som efterfrågats sedan lanseringen för ett drygt år sedan. Det är både saker som inte kom med då, och önskemål som tillkommit från användare sedan dess. Såväl kryssavdelningen som andra delar av hemsidan har fått nya funktioner. Mycket är smått och syns inte så lätt, annat kommer ge ordentligt ökad användarvänlighet. 

Studie om skådande och Covid-19

Coronaåret 2020 har påverkat Club300:s verksamhet väldigt mycket. Men hur är det med din egen skådning? Fick du ställa om livet och skåda på ett annat sätt? Eller var allt som vanligt? 

Club300 önskar alla medlemmar en riktigt God Jul

Foto: Niclas Ahlberg och Mikael Nilsson

Dags för medlemsavgift 2021

I fredags skickades fakturorna ut för 2021 års medlemsavgift för Club300 via e-post. Det är viktigt att du betalar enligt instruktionerna på fakturan. 

 

Du vet väl att Roadrunner kan läsas digitalt

Sedan snart ett år finns möjligheten att läsa vårt skarpa medlemsmagasin Roadrunner via vår hemsida, förutsatt att du är inloggad medlem förstås.

Nytt från TK

Idag kom BirdLife Sveriges taxonomikommitté med en ny rapport över förändringar av taxonomin på deras VP-lista – den lista som ligger till grund för Club300:s krysslistor. Inga arter som påträffats i Sverige splittades eller lumpades den här gången – så det blir varken några soffkryss eller back-steps på listorna.

Äntligen - med parkeringsbekymmer

Det är många som suktat efter en mindre gulbena. Kryssare som börjat det senaste decenniet har i många fall haft större gulbena men saknat den mindre kusinen. Men i fredags slog Magnus Hallgren till vid Dättern i Grästorps kommun.

Höstveckan 2020 ställs in

Smittrisken för covid-19 fortsätter orsaka hinder för Club300s verksamhet. Vi kan omöjligt samla drygt 100 personer i Ottenby för pubkväll och diplomutdelning utan stor smittrisk. Våra utställare har med stor majoritet avböjt att medverka. Så styrelsen har beslutat ställa in och ser fram emot nya tag 2021. Håll ut!

Höstquizet avgjort

Som vanligt har det kommit in många svar på vårt quiz, kul att se både de som brukar ta chansen på plats i Falsterbo och de som nu fick möjlighet hemifrån testa sina kunskaper i att identifiera rovfåglar.

Hur går det med gensekvenseringen av azurmes?

Vi har lovat uppdatera om läget med gensekvenseringen av azurmes. Hur ser hybridiseringen ut mellan den och blåmes? Det är ju en fråga som många av Club300-medlemmarna vill veta svaret på, och som ni också bidragit med medel till. Ordförande har varit i kontakt med Martin Irestedt för att höra om läget.

Inställd Skådarmässa och tillhörande pubkväll i Kristi Himmelsfärd

Vi har sagt det tidigare, men den här våren är en annorlunda vår. Pandemin orsakad av det nya Coronaviruset drabbar allt fler i Sverige. Folkhälsomyndigheten avråder nu från resor till bland annat Öland med fokus på påskhelgen. Risken är stor att det rådet kommer att kvarstå även efter påsk en tid framåt, för det finns inga signaler på att kulmen för antal sjuka i storstadsregionerna är nådd än.

Krafttag i coronatider

Med anledning av den rådande pandemin har Club300 de senaste veckorna anlitat extraresurser för att förbereda våra tekniska plattformar för de regleringar som nu genomförs i samhället.

Kallelse till digitalt årsmöte för Club300

Club300s årsmöte kommer i år på grund av den rådande pandemin att genomföras digitalt. Datum och tid för årsmötet är lördag den 25 april kl 11.00, räkna med att mötet tar minst en timme i anspråk.

Väntar du på Roadrunner nr 1?

Våren 2020 - en vår att minnas på många sätt. Väntan på Roadrunner nr 1 exempelvis.

Läs RR var än du befinner dig – exklusivt för medlemmar i Club300

Bästa medlemsmagasinet Roadrunner är alltid lika efterlängtat när den landar i brevlådan. Men det händer att du inte är hemma när tidningen kommer, vilken panik! Nu finns tidningen också digitalt, möjlig att läsa via vår hemsida så du har ingen ursäkt längre.

Viktigt meddelande till dig som har iPhone och är BA-användare

Club300 har fått veta från Nordicstation att Apple har kommit med en ny uppsättning krav över vilka business case som är tillåtna, vilket kan resultera i att BA inte längre fungerar i din mobil från och med imorgon 1 juli. Styrelsen i Club300 fick kännedom om detta först igår kväll och har under dagen och kvällen idag haft kontakt med Nordicstation för att få veta mer om vad som kan ske och hur lösningar kan göras.

Höstquiz 2020

Ett konstigt år fortsätter, och Club300 hittar nya vägar.

Under höstarnas Falsterbo Bird Show de senaste åren har ett populärt inslag varit Club300s quiz och den traditionen kan vi givetvis inte bryta trots att evenemanget är inställt.

Den nya hemsidan är här!

Varmt välkomna till Club300s nya hemsida - en helt ny sajt utformad med klubbens kärnområde, kryssen, i fokus. Surfa runt, bekanta er med de olika delsidorna men missa inte att kolla in de instruktionsfilmer som gjorts för att alla medlemmar enkelt ska kunna använda vår nya hemsida.

En tillbakablick - club300.se genom åren

För 23 år sedan, 1996, lanserade Club300 sin första webbplats. Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna... Här är en kavalkad med årsvisa nedslag från 1997 till nutid. Kanske kan några minnen väckas!

Tips för kryssare

Det är riktigt kul att se att så många dragit igång med sina årslistor på nya hemsidan. Det finns en del småfel på sidan och som ni behöver ha i beaktande för att listorna ska bli rätt. 

 

Medlemsavgift 2020

Nu är det snart sista januari som är sista dagen att betala sin medlemsavgift till Club300. 

 

Kallelse till årsmöte för Club300, 14 mars 2020

Nu är det dags igen för Club300s årsmöte! Boka in den 14 mars i din kalender och en tur till Jönköping, för årsmötet och andra trevliga aktiviteter. Bland annat kommer du att kunna prova och beställa kläder från Club300:s nya kollektion som vi har tagit fram i samarbete med Pinewood.

Handlingar till årsmötet 14 mars 2020 finns nu tillgängligt

Nu kan du läsa handlingar till Club300:s årsmöte som går av stapeln i Jönköping på lördag 14 mars. Kallelsen hittar du sedan tidigare här Kallelse Årsmöte 2020

ÅRSMÖTET INSTÄLLT

På grund av den rådande situationen gällande covid-19 har Club300 beslutat att skjuta upp årsmötet som skulle hållits imorgon i Jönköping.


Skådning i virustider

Det är annorlunda tider denna vår, med ett nytt Coronavirus som lett till en pandemi. Styrelsen i Club300 har ikväll beslutat att gå ut med rekommendationer till dig som medlem i syfte att begränsa smittspridningen.