Om reserapporter

Gör likt många andra medlemmar och dela med dig av dina erfarenheter från fågelresor runt om i världen. Det behöver inte bara vara renodlade fågelresor, all erfarenhet från olika platser är intressant för personer som vill åka dit. Du kanske har haft möjlighet till ett par halvdagars skådning på solsemestern, skriv då ihop dina erfarenheter och dela med dig. 

Till skillnad från gamla hemsidan är rapporter skrivna av medlemmar nu kopplade till de personliga profilerna. Skulle du sakna några reserapporter så kontakta Club300sekreterare@club300.se och beskriv vad det är för rapport som du tidigare skickat in som inte längre syns. Detsamma gäller om du på din profil hittar rapporter som du inte skrivit. Ta INTE bort dem manuellt, utan kontakta Club300 via ovanstående adress, så flyttar vi den. När vi gått över från gamla till nya hemsidan har vi matchat på namn, och det finns risk att någon rapport kan ha kommit snett. 

I vår serie filmer om nya hemsidan finns det en film om hur du loggar in på hemsidan, och en annan som beskriver reserapporterna. Titta gärna igenom dessa för att få en bättre bild av hur du jobbar med reserapporter på nya hemsidan. 

Ladda upp en reserapport

Numera kan du som inloggad medlem hantera dina egna reserapporter. Du kan ladda upp dem själv, och skulle du behöva ändra något så kan du gå in på dina profilinställningar, radera rapporten och ladda upp den igen med din uppdaterade information. 

Är du inte medlem i föreningen kan du skicka dina rapporter med information om författare m.m. till adressen birdprotection@club300.se. Filen som skickas in ska vara i PDF-format. Bifoga även gärna en bild i jpg-format som representerar din resa. 

Hur skriver man en reserapport?

Det finns egentligen inga särskilda regler hur formatet ska göra. För att öka värdet för de som läser rapporten lägg gärna lite extra energi på noggranna lokal- eller vägbeskrivningar. Det uppskattas stort. Infoga alltid även resedatum, författare och gärna även en artlista. Många gör även ett kort sammandrag på engelska vilket ökar målgruppen avsevärt. För mer inspiration läs gärna andra rapporter här på sidan för inspiration. 

En enkel innehållsförteckning att använda som mall kan vara: 

  • Sammanfattning på engelska: Inget krav, men skriver du din rapport på svenska ökar det värdet för fler, i synnerhet om artlistan kompletteras med engelska namn.
  • Resedeltagare: Deltagarnas namn, gärna med kontaktuppgifter till rapportförfattaren. 
  • Researrangemang: Flygbolag, kostnader, hyrbilar, hotellbokningar, guider osv. 
  • Lokalbeskrivningar: Gärna med karta, vägbeskrivningar osv. Bilder från lokalerna är också mycket uppskattat.
  • Dagbok: Beskriv dag för dag hur resan var, vilka lokaler som besöktes, vilka målarter som sågs eller missades. 
  • Artförteckning: Skriv vilka arter som sågs, på vilka lokaler och vilka dagar. Skriv gärna ut namn på såväl svenska som engelska/latin. 
  • Bilder: Lägg gärna med bilder om någon på resan fotograferat, antingen som eget kapitel eller insprängt i dagboken/artförteckningen. 
  • Litteraturförteckning: Beskriv vilken litteratur som använts, både i form av böcker och kanske andra reserapporter.