Skapad: 2021-07-26 🕒 20:52:08

Upprop skatgök

Club 300 vill uppmärksamma alla skådare att det är dags att lägga ifrån sig sommarboken, hoppa ur badet, släppa mojiton och ge sig ut på skatgöksjakt! Ett fynd på Azorerna torsdag den 22 juli visar att de är på gång att röra på sig!

 

Datum

Fem fynd är gjorda mellan 28 juli och 3 augusti och samtliga nio fynd är från mitten av juli till mitten av augusti. Tre fynd finns den 29 juli, den officiella skatgök-dagen! 

 

Utseende

Som en gök, men med lite trubbigare och bredare vingar, stjärt något längre och smalare. Då det är ungfåglar vi sett i Sverige är nog artbestämningen enkel. Det gula/vita bröstet och mörka huvudet i kombination med en göknäbb borde övertyga de flesta. Ser man en ungfågel flyga är de roströda handpennorna ett säkert kort!

 

Biotop

Häckar i dungar med olivodlingar, korkekar eller pinjeträd, gärna med torra savannliknande marker runt om. Äter insekter. Så i Sverige bör vi leta på strandängar och andra öppna torra landskap med buskmarker och insekter. Den ses även frekvent på marken.

 

Strategi

Störst chans är nog längs kusterna i följande landskap: Gotland, Öland, Blekinge, Skåne och Halland, men en gök kan lätt förflytta sig under goda förhållanden, vilket ett fynd i Ångermanland visar på! Leta längs stränder, halvöar, åk/cykla/gå längs alla mindre vägar och spana av alla buskar och var uppmärksam på fåglar med gök-liknande jizz. Skåda gärna tidig morgon om ni är på turistställen. Ett gäng tubkikarsvep på strategiska ställen kan vara det som krävs för att rota fram denna rara gök! 

 

Länkar

Läte: 

Man kanske kommer att tänka på en vadare, typ roskarl.

https://www.xeno-canto.org/640155

https://www.xeno-canto.org/362871

 

Bildsök på Google, ungfågel:

https://www.google.com/search?q=Clamator+glandarius+bird+1yr+young&tbm=isch&ved=2ahUKEwjbnpeHgYHyAhVBsCoKHejFANUQ2-cCegQIABAA&oq=Clamator+glandarius+bird+1yr+young&gs_lcp=CgNpbWcQA1DvFliERmCvSGgEcAB4AIABTYgBwQiSAQIxOZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=7M7-YNv4FMHgqgHoi4OoDQ&bih=1272&biw=3440&rlz=1C1CHBF_svSE878SE878

 

Foto: Fredrik Anmark. Aurriv, Gotland 29 juli 2017