Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) |

ROADRUNNER

Tidningen Roadrunner fokuserar på rariteter och hårdskådning med positiva förtecken. Innehållet spänner från initierade bestämnings-artiklar, skådarstrategier, tester och stake outs till kåserier och intervjuer med skådarprofiler.Roadrunner #1 - mars 2019

Mot nästa hundratal!

Efter urladdningen i det hundra numret senast öppnar vi nästa hundratal med ännu en späckad Roadrunner. Närgränsen fokuserar på en tungviktare i Skådarsverige - Mats Waern - som är aktuell både som medverkande i podden Pjodden och som ordförande i Raritetskommittén. Roadrunner har också varit tillbaka i Skutskär och träffat vinterns hjältar, familjen Öhman. I Mega Island summeras fjolårets tyngsta obsar, från regngök via skogstrastar till skogssångare. Även Mega Norden innehåller en radda godsaker, till exempel amerikansk skogssnäppa. I numret avslöjas också vad Roadrunner vill uppmärksamma med utmärkelsen Guldkrysset. Förra gången gick det till gänget som jagade VP-årskryss 2017 och denna gång till ett annat gäng som också levererat underhållning till Skådarsverige. Tidningen innehåller också en liten betraktelse över vad som kan förklara fenomenet stringare. Mega retron handlar om en art som inte setts på över 20 år i Sverige. Klippsparven. För övrigt har azurmesens öde efter Rk:s omgranskning inte passerat obemärkt i skådarleden, och inte heller i RR och är bland annat på tapeten i krönikan. Trevlig läsning!

Roadrunner #4 - december 2018

Guld

Som avslutning på 2018 levererar Roadrunner starkt igen. Närgränsen ställs denna gång in på Teet Sirotkin, som bland många meriter kan sätta upp att han var med när Roadrunner startade en gång för länge sedan. Tidningen innehåller också en tillbakablick om hur ett sydsvenskt artplock kunde gå till på slutet av 50-talet. Eftersom de nya arterna fortsätter att trilla in blickar Roadrunner framåt och ställer frågan ? Vem blir först till 500? RR kör också en Mega retro om den kaukasiska lundsångaren, en blocker som är nödvändig för att stänga lundsångarbagen. Swarovski Bird Quiz fjärde omgång för 2018 kommer att sålla bland de tävlande i täten (i vart fall är det avsikten), så att en vinnare kan koras. Numret innehåller också mycket fältbestämning: vråkar, trastar, gråa flugsnappare och sibiricus-varfåglar. Självklart firar vi också att calliopen äntligen gått in på Sverigelistan! Hur ska allt det här få plats i decembernumret, kan man undra. Redaktionen är helt hundra på att det ryms. Redaktionen önskar alla läsare Gott Nytt År och utlovar lagom till nyåret GULD!

Roadrunner #3 - september 2018

Mycket nöje!

Hösten är här och det är även årets tredje nummer av Roadrunner. Så här till höstens mest hektiska raritetstider kan det vara på sin plats med lite tips om hur man får utdelning. Hur slipstenen ska dras vet Lars Hansson, som hamnat i Närgränsen. Lars har gång på gång satt Dalarna och framför allt Lindänget på den svenska raritetskartan. Roadrunner har dessutom räknat på vilken strategi som är effektivast när det kommer till att hitta rariteter - hur ska man angripa en fågellokal? Ska man täcka av ytan som en slingrande orm, eller ska man irra omkring som om man var full? Facit finns i tidningen. En potentiell höstrarris är ?spodden?, det vill säga gråhuvad sparv. En kort fältbestämningsartikel lyfter fram tre saker att fokusera på när du står framför en ?sävsparv? och inte vill bomma att göra en tung upptäckt. I förra RR var frågan uppe om det finns mörka adulta fjällabbar - och kort därefter fotades en mörk fjällabb på Shetlandsöarna. Den fågeln är föremål för tidningens andra fältbestämning. Mega retron handlar denna gång om de tretton dvärgrördrommarna som setts i Sverige, mellan 1823 och 2007. Roadrunner konstaterar också att det finns gräsliga flodsångare - sådana som växlar mellan flodsångarsång och gräshoppsångarsång. RR undrar hur många avvikare det finns. Mega Norden täcker in en radda tunga fynd - flera nya arter för Danmark och en för Norge. Swarovski Bird Quiz rullar vidare med tredje omgången som är klart svårare än den förra, som visade sig rätt lätt. Gula fläcken är viktig för en skådare, men det gäller också vita blad, vilket krönikan handlar om. Mycket nöje med läsningen!

Roadrunner #2 - maj 2018

Ett fullspäckat vårnummer

Årets andra nummer av Roadrunner är här! Du får en duvning i fältbestämning inför den kommande labbsäsongen, signerad Michael Tydén. På skådarstrategifronten är det Tajgakusten som analyseras av Mattias Larsson - det är längs sydkanten på barrskogsbältet som höstens tunga upptäckter kommer att göras. Måns Karlsson förklarar hur den nya tekniken som kan hjälpa dig att bestämma fåglar till art fungerar - han har träffat människorna bakom Merlin Bird ID. I Mega retron har Bister ännu en gång vänt på alla stenarna - nu om den mindre albatrossen. Peder Edvinsson och Mattias Bardå ger oss ännu en Närgräns och i fokus denna gång är Gigi Sahlstrand. SBQ:ns första omgång 2018 var svår och här kommer en laddning nya tävlingsbilder. C3-nyttsidorna innehåller en första redovisning av svaren i medlemsenkäten om kryss som genomfördes i maj. Mattias Larsson avslutar numret även denna gång med en krönika.

Roadrunner #1 - mars 2018

Ett fullspäckat nummer

Omslaget till årets första nummer av Roadrunner pryds av en slitvarg hämtad från urskogen - Peder Edvinssons närgräns är denna gång inställd på Seppo Haavisto. Närgränsen illustreras av Mattias Bardås suggestiva foton. Raritetssidorna toppas förstås av gulben och knölnäbb. Bister har i ännu en lysande Mega Retro nystat i historierna kring amurfalken. En lite annorlunda fältbestämning ägnas åt sjungande Locustellor. Teet Sirotkin ger dig verktyg för att finna facit när symaskinsljud och metalliskt svirr går ihop. Mattias Larsson drar i ett debattinlägg en lans för en nygammal regel - att ob-kryss får räknas. Vinnaren av Swarovski Bird Quiz 2017 presenteras - hundraprocentige Hannu Huhtinen. En ny SBQ-tävling dras samtidigt igång. Bister har även gjort en summering av Big Year WP-gängets bravader under årets som gick. Mega Island är fyllt av tunga fynd och Mega Norden i övrigt innehåller också godbitar. Numret avslutas med en krönika i form av ett ode till Öland, signerat Mattias Larsson. Håll till godo!

Roadrunner #4 - december 2017

Julnumret

Ännu ett skådarår går mot sitt slut. Vi firar med årets sista nummer. I Närgränsen får du träffa en av Sveriges hetaste upptäckare - Mårten Müller. Du kan också läsa om höstens alla rariteter, med albatrossen och den sibiriska lundsångaren på topp. Lundsångaren har genererat ett debattinlägg om vilken taxonomisk lista som C3 bör följa för sina krysslistor. Mega retron handlar denna gång om det snart två decennier gamla fyndet av rostgumpad törnskata. RR låter också Öland och Upplands skärgård gå fem ronder om vilket område som ger mest utdelning under en höst. Tidningen innehåller också en redogörelse för vad 2016 års fågelskyddspengar kommer att användas till - två ö-endemer. RR har också kollat med VP-gänget om deras strapatser under hösten med sätta ett svårslaget VP-årskryssrekord. Avslutningsvis kan du läsa om 10 saker du aldrig ska göra som skådare under 2018.

Roadrunner #3 - september 2017

Septembernumret

Septembernumret av Roadrunner rymmer 68 välskräddade sidor med mycket läsvärt material. Läs Lars Jonssons egna ord om skatgöksupptäckten på det av RR förutspådda obsdatumet. Alla andra sommarrariteter avhandlas också. RR har tagit in Åke Anderson på närgränsavstånd i hans rätta element på Stora Karlsö. En annan lokal hamnar också i fokus då RR går igenom historiken, nutiden och framtiden 21 år efter Naakajärvi. Mega retron avhandlar Sveriges två vitvingade lärkor. Listigt värre blir det i genomgången av potentiella splittar på VP-listan. RR gör också ännu ett nedslag hos gänget som jagar så många årsarter i VP under 2017 som möjligt. SBQ:n går in i tredje omgången medan krönikan handlar om tretå och slag. I Skådarstrategin utmanar RR hela Skådarsverige att använda walkie-talkie - som våra helt klart smartare grannar i Danmark gör. Ladda upp med RR inför höstens megaupptäckter!

Roadrunner #2 - juni 2017

C3, engagemanget och framtiden

Ett nytt nummer av Roadrunner kommer ut till läsarna senast i början av nästa vecka. Läs om C3:s nya ordförande i Närgränsen, Yvonne Blombäck. Hon har också skrivit ledaren, så du kan läsa om henne själv och om hennes tankar om föreningens framtid. Även krönikan handlar om C3, engagemanget och framtiden. Tidningen innehåller också gott om fylliga raritetsreportage från våren. RR fokuserar på raritetsmagneterna i Svenska Högarna och Horssten, som levererat tungt det senaste året. Mega retron ägnas denna gång en packe smutsgamar, från 1973 och framåt. SBQ:n rullar vidare med andra omgången, den första var svårare än normalt och svaren spretade en del på ett par av bilderna. Trevlig läsning!

Roadrunner #1 - mars 2017

Roadrunner säger hej till Skådarsverige!

I dagarna kommer ännu ett nummer av tidningen för fågelskådare om fågelskådning. Rariteterna täcker glada vårtecken och i fokus för Närgränsen denna gång är Sören Sahlin, som siktar på ännu ett årskryssrekord. Samtidigt bjuder RR på ett reportage om ekoskådning, en presentation av ett nytt fågelskyddsprojekt under C3:s vingar och även en redovisning av de projekt som C3-medlemmarna finansierade 2016. Mega retron handlar denna gång om skatgök. Vinnaren av Swarovski Bird Quiz 2016 presenteras och ännu en omgång av tävlingen rullar igång ? ta chansen och häng med i SBQ 2017. Läs, men glöm inte att skåda också!

Roadrunner #4 - dec 2016

Vinternummer fyllt av rariteter

Ännu ett efterlängtat nummer av Roadrunner har nu kommit från trycket och finns snart i din brevlåda. Förutom vinterns rariteter belyser RR höstens uppträdande av sibirisk järnsparv ur aspekten: hur många fanns det egentligen i Sverige i höstas? Fjolårets stänkare på Island får dig att sukta efter egna tunga upptäckter i Sverige under 2017. Skärpan i Närgränsen ställs denna gång in på Anders Eriksson, en skådare med fullt synfält. Kunde du inte artnamnet alempid förut gör du det efter att ha läst Mega Norden eftersom arten sågs i Norge i höstas. RR:s utsände i Det stora fågeläventyret ger sin syn på tv-satsningen medan SBQ:ns sista omgång sätter dina bestämningskunskaper på prov. Du får dessutom möta gänget som kör Big Year WP 2017 och bjuds också på en skön skådarkrönika. Lagom till våren får du även del av nya uppdaterad larmregler för Bird Alarm. Håll till godo och skåda hårt i vår!

Roadrunner #3 - sept 2016

Höstnummer fyllt av rariteter

I veckan som kommer får alla läsare ett välfyllt nummer av Roadrunner. Höstens alla rariteter dominerar förstås numret, men numret innehåller mycket mer. Tidningen innehåller ett fylligt portträtt av en trattförsedd Patrik Åberg, och till hans fokus på fågelläten kopplar vi en artikel om att skåda just med öronen. Sista delen i artikelserien om hur rariteterna dyker upp i landet täcker in höstens godsaker. En fältbestämningsartikel om petreller bygger på din kunskap om hur du artar desertas- och madeirapetrell. Ännu en omgång kniviga bilder levereras också i Swarovski Bird Quiz. - OBS! Det här är årets tredje RR. En årgång av Roadrunner består av fyra nummer, så även detta år. Sista Roadrunnern för 2016 kommer en bit in på det nya året. - Trevlig läsning!

Roadrunner #2 - juli 2016

Sommarnumret

Ett nytt nummer av Roadrunner började komma ut i dag fredag - skulle du inte ha fått ditt ex kommer det säkert på måndag. Numret är späckat med berättelserna bakom vårens rarrisfynd. Bland annat redogör upptäckarna av tofsbivråken i Falsterbo både för hur upptäckten gick till och under vinjetten fältbestämning för vad som talar för att det var just en tofsbivråk. Närgränsen är denna gång inställd på Lotta Berg, som på relativt kort tid hunnit bli en central person inom svensk fågelskådning. Du får också tips om ur man sätter fart på sommarstiltjen på fågelfronten. Mega retron handlar denna gång om de två tygeltärnorna som setts i Sverige, 1999 och 2010. RR fokuserar också på vingformler och kollar om man kan lita på sådana. RR bjuder också på skön dansk humor och ännu en omgång av Swarovski Bird Quiz. Trevlig läsning!

Roadrunner #1 - mars 2016

RR visar vägen!

Årets första Roadrunner kommer med våren denna vecka och pekar ut färdriktningen för årets skådning. Även rariteterna var få under vintern bjöd den på två sena falkupptäckter. Vid sidan av mellandagsibisen fanns ett par stabila övervintrare, men de riktiga dräparna uteblev. Bättre utdelning blev det på Island i fjol och RR bjuder på en sammanfattning av det bästa. Även tungviktarna i våra närmsta grannländer presenteras i Mega Norden. Närgränsen är denna gång inställd på Mattias Ullman som inte minst gjort sig känd i RR-kretsar för att ha drivit Swarovski Bird Quiz sedan 2003. Tre fågelskyddsprojekt redovisas och skådarstretegin rullar vidare med tips om hur du prickar in vårprimörerna. Numret innehåller en Mega Retro med spets. Fältbestämningen ägnas denna gång små kanadagäss och då framför allt dvärgkanadagäss. RR är mumma för skådarsjälen!

Roadrunner #4 - december 2015

Julnumret

Årets sista Roadrunner landar i din brevlåda under ledigheterna så att du kan läsa den i lugn och ro. Skådarstrategin går denna gång ut på att hetta upp din vinterskådning - hur du ska hitta de tyngsta vinterarterna, helt enkelt. Mega retron handlar om två sköna fynd, ett som blev ett magiskt stordrag och ett som gick alla utom en förbi. Det handlar om de två piparsnäpporna. Rariteterna spänner från den bleke vid Stenshuvud till stormtrollet i Laholmsbukten. Förra numrets stativtest avslöjade ett fel hos en av tillverkarna, så tidningen innehåller en kommentar om det. Fältbestämningen behandlar sträckande honor vitnackad svärta och Raritetskommitténs omgranskning av tidigare rapporter av sådana. Du får också reda på hur fågelskyddspengarna använts under året. Tidningen rymmer även ett reportage från Corvo när jänkarna invaderade ön i höstas och en intervju med den svenske VP-kungen. God Jul & Gott Nytt Skådarår önskar redaktionen.

Roadrunner #3 - oktober 2015

Höstnumret

Ännu ett nummer av Roadrunner dimper ner i din brevlåda efter helgen. Du får träffa en riktig utforskare som inte drar sig för att söka sig ut i utkanten av den kända fågelvärlden för att söka svaren - Alexander Hellquist. Raritetssidorna domineras av starrsångaren, men rymmer även läckerbitar som eleonorafalk. Artikelserien om att jobba med fåglar handlar denna gång om fågelkonstnärer. Mega retron ägnas denna gång en riktig stänkare i Sverigelistan - macchiasångaren på Eggegrund 1993. Sommarens fjällugglor får givetvis ett rejält utrymme, liksom rariteterna som dök upp i våra grannländer. Ett tidigare inte skådat stativtest, kanske det första baserat på hårda fakta, är ett tungt inslag i tidningen. Glöm inte att knäcka bilderna i tredje omgången i årets Swarovski Bird Quiz. Tidningen avslutas med ett kort reportage från sommarens tajgagöksdrag i finska Sotkamo. Håll till godo!

Roadrunner #2 - juli 2015

Sommarnummer

Årets andra nummer av Roadrunner rullar ut inför helgen. Du får träffa en verklig vän i viken - Pekka Westin som känner Hjälstavikens gäss som ingen annan. Mega retron handlar tack vare ?nyupptäckta? bilder om en femton år gammal goding, grässångaren på Nabben år 2000. RR reder också ut Ö-effekten så att du kan maximera din primärskådning och hitta en lång radda rariteter i höst. Rariterna spänner över arter från såväl besökare från Alperna(?), Orienten och Stilla havet. Artikelserien om folk som jobbar med fåglar rullar vidare med tre inventerande konsulter. Under vinjetten Kantskärpa får du träffa Lasse Olsson, kanske Sveriges meste(r) fågelfotograf, i vart fall om man ser till antalet fotograferade fågelarter inom rikets gränser. Mega Norden bjuder som vanligt på tunga obsar från grannländerna. En artikel om fjällugglans status som häckfågel i Sverige detta lämmelår avslutar detta, det 86:e numret av RR genom tiderna.

Roadrunner #1 - mars 2015

Ny årgång!

Den 23:e årgången av Roadrunner inleds med ett starkt nummer. Förutom mellanspettsfrossa signerad Josef Anderberg och storyn bakom Sveriges tredje svarthuvade trut blir det än mer gotländskt fokus i och med ett porträtt av Fredrik Ström. Yann Kolbeinsson guidar oss genom det läckra isländska skådaråret 2014. Numrets tungviktare är en artikel av Ola Marklund, Hans Larsson och Oskar Nilsson om fältbestämning av tundratrut, dvs. heuglini, med fokus på 2k-fåglar under sommarhalvåret. Mega retron handlar om de fem godkända sotvingade måsar som setts i landet. Serien om dem som lyckas jobba med fåglar rullar vidare och ägnas denna gång åt tre reseledare. Vart dragrättspengarna tog vägen i fjol får vi veta när sex fågelskyddsprojekt redovisas. Swarovski Bird Quiz både slutar och börjar ? vem vann 2014 och vem vinner 2015?

Roadrunner #4 - december 2014

En julklapp!

Den 22:a årgången av Roadrunner avlutas med ännu ett fullmatat nummer. Rariteter från Österlen till Vuollerim avhandlas initierat och hängivet. I Närgränsen möter du en centralfigur inom svensk raritetsskådning (ja, fågelskådning över huvud taget) en man som var med när det började. Dessutom innehåller årets sista RR en fältbestämningsartikel som öppnar ett nytt fönster mot väster och ger dig något att jobba på i vinter. Genom numret löper en - årstiden till ära - RÖD tråd: att man alltid har skådningen med sig, varsomhelst och närsomhelst. Flera artiklar i tidningen handlar om just detta, ur olika aspekter. Även omslaget är på samma tema - ett omslag som du aldrig sett på en fågelskådartidning förut. - Låt oss hoppas att tomten tycker att läsarna varit snälla i år, så att Roadrunnern kommer med i julsäcken. I annat fall kommer den till dig i mellandagarna och då kan du förhoppningsvis avnjuta den i lugn och ro innan det nya årets skådarsatsning dras igång på allvar. RR levererar!

Roadrunner #3 - oktober 2014

Roadrunner #3

Ett nytt nummer av Roadrunner är på väg ut till läsarna. Ett nummer proppat med matnyttigt inför hösten, eller vad sägs om en bestämningsartikel om turkestan- och isabellatörnskata? Närgränsen denna gång ägnas tornfalkskungen Stefan Delin. En berättelse om primärskådning på riktigt lämnas av Petter Haldén medan den tredje omgången av Swarovski Bird Quiz lär sålla agnarna från vetet. Tillbakablicken i backspegeln med anledning av Club300:s 30-årsjubileum handlar denna gång om det ständiga krysslistandet. RR var också med och bevakade världens första fågelstationskonferens som hölls i Falsterbo i augusti ? IBOC 2014. Mega retron behandlar Sveriges tre fynd av gråhalsad trast. Slit i fält, men slit även din Roadrunner!

Roadrunner #2 - maj 2014

Roadrunner #2

Roadrunner kommer, precis som rariteterna, stötvis! Årets andra nummer kommer ut i veckan. Raritetssidorna innehåller reportage om bland annat kaspiska pipare, svartstrupig järnsparv, ringnäbbad mås och prärietrana. RR sätter också punkt för genomgången av svensk raritetsstatistik med en grundlig analys av var och när sommarens rariteter dyker upp. Paradnumret i tidningen denna gång är en fältbestämningsartikel om den nya trion som vi gett samlingsnamnet "subalpinsångarna", det vill säga rost-, moltoni- och rödstrupig sångare. Mega retron ägnas landets hittills blott två saxaulsångare, medan den verkliga historien bakom azurmesen också redovisas. En genomgång av vilka som kryssmässigt sitter på "bästa händerna" inom respektive fågelfamilj presenteras också, liksom tre av Sveriges mesta kryssare på senare tid. Närgränsen ägnas Magnus Ullman och tidningen innehåller också en skådares betraktelse av den tid som är nu - maj. Håll till godo!

Roadrunner #4 - december 2013

Roadrunner #4

I årets sista nummer av Roadrunner får ni på närhåll träffa en britt som hamnat på Bjärehalvön. Tidningen innehåller också intressanta nyheter på fågelskyddsfronten, bland annat att medlemmarnas Dragrättspengar räcker till att stödja sex olika projekt runt om i världen. RR slår också ned i modevärlden och spanar in fågeltrenden. Den andra artikeln i serien om Sveriges rariteter redogör för hur det ser ut på vintern. Den sista rafflande omgången av SBQ rekommenderas också - knepiga bilder! Eftersom fågelmatningssäsongen är här sätter RR fokus på rariteter vi sett vid matningarna och vilka vi hoppas på. Eftersom vintern kan vara azurblå tar vi också in den färgen i kikarfältet. Tidningen innehåller även kallelse till Club300:s årsmöte den 15 mars 2014. Fullspäckade raritetssidor från Sverige och våra grannländer utlovas också. God jul o Gott Nytt År!

Roadrunner #3 - September 2013

Roadrunner #3

Årets tredje Roadrunner kommer när som helst att landa i din brevlåda. Massor med läsning som spänner från en ärlig bekännelse av en snart 20 år gammal och svag artbestämning, över en osminkad rapport från insidan av konferensen för de nordiska raritetskommittéerna och ett intimt porträtt av en central figur inom svensk skådning, till ett debattinlägg om C3:s hälsa signerad av två tidigare C3-ordförande och dessutom grundare av föreningen. Lägg till det en djupanalys av svensk raritetsstatistik som ger svaren på när och var höstens rariteter dyker upp - riktigt C3-material! Plussa sedan också på en tillbakablick på en art som sågs regelbundet under 80- och 90-talet, men som fram tills i år lyst med sin frånvaro sedan 2002, för nu bör det väl vara dags för ökensångare igen!? Läckra bilder och berättelser om rariteterna i Sverige och våra grannländer utlovas också. Dessutom ska agnarna sållas från vetet i näst sista omgången av årets Swarovski Bird Quiz. Trevlig läsning!

Roadrunner #2 - Juli 2013

Ny välmatad RR!

I årets andra nummer bjuds läsarna på en uppsjö läsvärda artiklar. Historierna bakom Sveriges först obsar av spansk sparv och om hur den efterlängtade dvärgörnen gladde i Norrbotten. RR reder också ut vart infon från alla projekt med till exempel satellitsändare för att följa fåglar tar vägen. Liten etikettskola för vett i fält kan inte heller vara fel när skådarintresset sprider sig som det gör. RR drömmer sig också tillbaka till gånga eleonorafalksobsar och har bland annat grävt i Kungliga bibliotekets gömmor för att få fram "the full story". Numret också innehåller en grym fältbestämningsartikel signerad Björn Malmhagen – du kan lära dig allt som finns att veta om hur man drar busk-, rör- och kärrsångare i fält! Med allt dyrare utrustning är det viktigt att hålla koll på vad man har för möjligheter att få ersättning från sitt försäkringsbolag – RR tipsar om lite saker att tänka på. Vidare presenteras nya reslutat från de analyser som gjorts med hjälp av de pengar som medlemmarna skänkt till DNA-fonden. Efter en liten djupdykning i C3:s medlemsförteckning ger RR en bild av hur stor andel av medlemmarna som är kvinnor och hur fördelningen ser ut över landet. Som kronan på verket i detta välmatade RR-nummer får ni komma bakom kamerorna på inspelningen av TV4:s Fantasterna som sändes tidigare i år och närgränsen ägnas också segraren i tävlingen: Stina Andersson. Mycket nöje!

Roadrunner #1 - Mars 2013

Komplett!

I årets första nummer av Roadrunner får du allt du behöver inför vårens skådning.

Roadrunner #4 - December 2012

Stark avslutning på året!

I årets sista nummer har redaktionen snott ihop en förtida julklapp till alla läsare, en stark avslutning på första årgången av "nya" RR. Förutom att RR avslöjar allt bakom stensvalan och den lilla becksnäppan reder Måns Karlsson ut på vilket håll vi faktiskt ser fåglarna och hur man kan räkna ut avståndet. RR presenterar också stolt Fågelfoto-SM – en tävling med flera av Sveriges främsta fågelfotografer – sjösatt av Jörgen Wiklund. Tävlingen kommer att pågå hela 2013. Peder Edvinsson har porträtterat en av Skådarsveriges mest tongivande doers, Björn Malmhagen, och också mött Småtubarna som en del av svensk fältskådnings framtid. Markus Lagerqvist guidar dig fram till vilka potentiella splittar du bör hålla koll på bland icke-tättingarna. Mega Retron handlar denna gång om de elva dvärguvar som hittills ha påträffats i Sverige och RR har lyckats rota fram en hel del kul om fynden. Våra Norden-korrespondenter Bunes, Krogh och Ekroos levererar sköna obsar från grannländerna, medan Mattias Ullman sätter de tävlande i årets Swarovski Bird Quiz på ett sista test. RR påminner också om att göra bokslut – räkna alla dina artlistor och uppdatera dem i C3:s kryssdatabas! Trevlig läsning!

Roadrunner #3 - September 2012

Fullspäckat nummer!

I det nya numret av Roadrunner får du möta en pionjär inom flyttfågelforskning, Thomas Alerstam. Du får också historierna och avslöjandena om hur flera av årets allra tyngsta rariteter upptäcktes. När sträcket nu är i full gång undrat vi om du uppskattar antalen på ett vettigt sätt - RR tipsar om strategier att använda. Ännu suktar många efter tundrapiplärka och här får du vittnesmålen om Sveriges fortfarande enda fynd av arten. Två fältbestämningsartiklar finns också med - nöt in karaktärerna och jobba in arterna. God läsning!

Roadrunner #2 - Maj 2012

Läsgodis!

Majnumret är späckat med läsgodis ? håll till godo!

Roadrunner #1 - Mars 2012

Makeover!

Roadrunner kommer nu till dig i ett nytt fräscht utförande!

Roadrunner #4 - December 2011

Stilig avslutning!

I årets sista RR, som dyker upp hos läsarna efter helgen som kommer, porträtteras den gladlynte skånske smålänningen Bertil Svensson, som i och med bruntrasten blev först med att ha sett 450 fågelarter i Sverige. I det sammanhanget kan man förstås fundera på vad en "art" egentligen är ? en frågeställning som får sin belysning i en artikel signerad Markus Lagerqvist. Markus har också benat ut de senaste ändringarna i familjeindelningen bland världens fågelarter. Den svenska ringmärkningens hundra år har uppmärksammats på flera håll, och RR:s Måns Karlsson ger här en kompletterande bild då han lyfter fram en del märkliga återfynd. Historiken kring sensommarens och höstens rariteter presenteras av ffa Markus Tallroth medan Mega Retron ägnas de tre dvärglärkor som setts i landet. Den sista och rafflande omgången i Swarovski Bird Quiz 2011 presenteras och det är nu det avgörs. I dessa ekonomiskt svajiga tider reflekterar slutligen Petter Simonsson kring devalvering? Håll till godo!

Roadrunner #3 - September 2011

Välmatat nummer

I veckan kommer ett nytt fullspäckat nummer av Roadrunner ut i brevlådorna. Septembernumret innehåller mycket läsvärt. Du får berättelserna bakom vårens och sommarens alla tunga rariteter, från A till Ö. Dvs. från amerikansk sjöorre till örnvråk. Här kan du dessutom läsa om alla turerna bakom sommarens stora begivenhet, fjällugglehäckningarna. RR innehåller även ett test av fem handjagare och dessutom en välbehövlig fältbestämningsartikel om juvenil rödhalsad snäppa. Du får också gå på tur i Norge som visar sig erbjuda riktigt intressant skådning. De tre gamla fynden av stubbstjärtseglare är föremål för numrets Mega retro medan Närgränsen ägnas en sann ambassadör för fåglarna, P-G Bentz. Sträckrekorden för de flesta arterna mellan tamduva och kornsparv presenteras även de. Du får också hänga över VP:s reling i jakten efter att se några riktigt tunga havsfågelarter i de azoriska vattnen. Slit de välmatade 68 sidorna väl!

Roadrunner #2 - Maj 2011

Majnumret ute i veckan

I majnumret av RR får du läsa om vinterns alla(?!?) rariteter. RR har också gjort en sammanställning över svenska sträckrekord. I detta nummer redovisas icke-tättingarna. Närgränsen ägnas denna gång en kunnig ciceron till den svenska naturen – Lars Imby. Danmark presenteras ur fågelskådarperspektiv. En art som sätts särskilt i fokus är rödhalsad gås medan Mega retron denna gång handlar om en verklig blocker. Under vinjetten Kantskärpa vidgar vi vyerna något och slår ett slag för trollsländeskådning. För att du ska hänga med i fält under våren och i sommar publicerar RR en ordlista över svenska skådarord. Årsmötet avrapporteras och du kan också läsa historien om hur två skådare blev grundlurades till havs. Avslutningsvis kommer en skådares bekännelse. Trevlig läsning!

Roadrunner #1 - Mars 2011

Vårens budbärare!

När alla andra vårtecken dröjer levererar redaktionen den kommande veckan det säkraste av alla ? årets första Roadrunner. Förutom de rariteter som hann ses innan snön skrämde bort alla sällsyntheter skärskådas 10-i-topp på Sverigelistan. Närgränsen ägnas denna gång Per Alström och tidningen innehåller även lite tankar kring inspelning av fågelläten. Fjolårets rariteter på Island presenteras av Yann Kolbeinsson och våra övriga nordenkorrespondeter rapporterar också om de sista rarrisarna i sina respektive länder förra året. Efter lite grävande journalistik kan vi publicera berättelserna om de två svenska fynden av svartand. RR-redaktionen avslöjar också vad som gömmer sig bland de fynd som Rk har underkänt och också de 300 saker som du måste ha gjort innan du lägger kikaren på hyllan.

Roadrunner #4 - December 2010

Ett stadigt nummer!

Nu är årets sista RR på väg ut till sina läsare. Ännu ett stadigt nummer. Du bjuds förstås på detaljerna bakom hösten stora upptäckter och i ett personligt porträtt får du möta Lennart Karlsson och Karin Persson, två av eldsjälarna bakom Falsterbo Fågelstation. Alexander Hellquist ger en bild av läget för skedsnäppan medan Christian Brinkman presenterar Nederländerna som skådarland. Den sista lektionen i Väderskolan ägnar Michael Norman åt nederbörd och på test-fronten har Anders Eriksson jämfört de två giganterna på handkikarmarknaden. Mega retron handlar denna gång om stentrast medan amerikansk sjöorre är föremål för en fältbestämningsartikel. Läs också om höstens alla tunga obsar i grannländerna och kolla in Mattias Ullmans sista kniviga bilder i årets SBQ. En spaning signerad Petter Simonsson avrundar sedan 2010 års RR. Varsågod!

Roadrunner #3 - September 2010

Fullspäckade 68 sidor!

I dagarna kommer årets tredje RR ut. Uttömmande rapportering kring vårens och sommarens rariteter kompletteras med en fältbestämningsartikel om juvenila dvärgsävsparvar signerad Petter Haldén. Ett porträtt av Hans Larsson avslöjar en hel del om fågelkonstnären. Mikael Ackelman har testat en ny fotoadapter till tuben och Michael Norman och Andreas Livbom tar upp vind i tredje lektionen i väderskolan. Ökenlöpare är arten för detta nummers Mega retro och Mega Norden är fyllt av läckerheter från grannländerna. Syrien är föremålet för Tomas Haraldssons Stake out. Mattias Ullman avslöjar också svaren i förra SBQn. Nöt sidorna hårt!

Roadrunner #2 - Maj 2010

Vårfräsch RR!

I årets majnummer av Roadrunner bjuder Tomas Carlberg på ett närgånget porträtt av en portalfigur inom svensk ornitologis alla kategorier, Martin Tjernberg. Väderskolans andra lektion ägnar Michael Norman åt termiken, medan Jörgen Wiklund ger sina bästa tips till alla fågelfotografer för att få ut det mesta av motivet. Mega retron ägnas denna gång mellanspetten och RR har rotat fram underbara gamla bilder. Kap Verde erbjuder skön skådning och Richard Ek guidar dig mellan de atlantiska öarna. Även berättelserna om vinterns få rarrisar finns förstås att läsa i tidningen och efter en riktig djupdykning i rullorna presenterar RR landskapens tyngsta arter genom tiderna. Grenadaduvan, en riktig globalrarris, sätts också i fokus av Eva Stenvång Lindqvist. Mycket nöje!

Roadrunner #1 - Februari 2010

Decenniets första RR!

Ett välspäckat nummer av RR är på väg ut till läsarna. I Närgränsen presenteras en föregångsfigur inom svensk raritetsskådning, Björn Anderson, som bytt Sverige mot världen. Läsaren bjuds också på första lektionen i årets väderskola om dis och dimma. Bortom horisonten får vi möta stäppvipan och numrets Stake out ägnas åt Irland, som här presenteras på ett aptitretande sätt. Historierna bakom Sveriges strömänder har nystats upp och i numret går det också att läsa om alla tunga arterna i grannländerna, inklusive Island. Luppen har tagits fram när det gäller toppen av Sverigelistan, men inte den absoluta toppen, utan platserna 11-25. Dessutom ges en kortrapport från en Robinson Crusoe-liknande vistelse på Corvo i höstas. Funktionärerna inom C3 presenteras också och vinnaren i fjolårets SBQ intervjuas.

Roadrunner #4 - December 2009

Sista numret för året ute!

I årets sista Roadrunner figurerar svartstrupig järnsparv i två sammanhang, både som höstens mega och som Mega retro. Du uppmanas också att kryssa i väntrummet, för det finns en hel del intressanta D- och E-arter att håll kolla på, och hänga in. Närgränsen handlar också om E. Närmare bestämt Stor E, Tommy Eriksson, som sedan mer än 40 år tillbaka är en tongivande profil inom svensk fågelskådning. En smaskig Stake out över Egypten levereras också, samtidigt som svar ges på frågan: Clements eller inte? Du får även tips om nya stormsvalor att se kring Azorerna. Att det gömde sig mycket intressant i Ringmärkningscentralens databas framgår av artikeln - Rökarna i ringmärkningen. Trevlig läsning!

Roadrunner #3 - September 2009

Trean för året ute!

I årets tredje RR finns 68 fulla sidor att plöja igenom. Läs om vårens rariteter här hemma och i grannländerna. Plugga också in karaktärerna på den unga eleonoran under Dick Forsmans ledning. Bekanta dig med Richard Eks hjälp med Corvo, raritetsmagneten #1 i VPs västraste farvatten, och lär känna Bo Petersson ända in i nätmaskorna i ett porträtt signerat Måns Karlsson. Lär dig även läsa rarrislägena i höst, med hjälp av C3-meteorologerna Livbom & Norman (OBS! Här har redaktionen ställt lite extra krav på RRs läsare, eftersom bildtexterna till väderkartorna har kastats om, men ni reder förhoppningsvis ut det hela.) Ta del av en tillbakablick på Sveriges hittills tre provencesångare och följ med Johan Fromholtz till skinnsamlingarna på Tringmuseet. Mycket nöje! Missa inte inbjudan till jubileumsfesten!

Roadrunner #2 - Maj 2009

Våren och RR 2/09 är här!

I majnumret bjuder Måns Karlsson på en avslöjande intervju med Skådarsveriges nu hetaste profil - Magnus Hellström. Som ny chef för Ottenby fågelstation och ny ordförande i Rk är han lika het som en varmkorvgubbe! Historierna bakom senvinterns rariteter nystas upp av Tallroth & Grahn, medan Lagerqvist tar dig med till Georgien och bjuder skådning på högsta nivå. C3-metereologerna Livbom & Norman lär dig läsa väderlägena, så att du får ut det mesta av vårens rarrisskådning. Dessutom får du genom Tomas Carlbergs försorg träffa legenden Ted Parker, kanske den mest talangfulle skådaren världen skådat. Mycket nöje!

Roadrunner #1 - Mars 2009

Ny RR snart ute!

I slutet av veckan kommer RR ut igen. Magnus Corell har tagit över som redaktör, kraftigt uppbackad av Hans Bister. Markus Lagerqvist finns kvar i redaktionen, som i övrigt förstärkts med Måns Karlsson, Henrik Grahn och Markus Tallroth. I det nya numret får du "the true story" bakom upptäckterna av gulbrynsparven, hedpipen, ismåsen, kohägern osv. Du som är nyfiken på legenden Olle "fågeln bevakas" Bernard får också ditt lystmäte. I övrigt porträtteras Storugglan Unger, som varit med från starten. Olof Jönsson ger dig allt om Kuwait och Richard Ek bjuder på en guide till VP-arterna du inte får glömma. Ett antal sidor ägnas också åt Rk. Förutom historiken ger RR dig en bild av hur det går till bakom Rks stängda dörrar. Håll till godo!

Roadrunner #4 - December 2008
Sista RR för året är här!

Förutom ovanligt många skämt under bältet, blir det fältbestämning av örnvråk signerad Dick Forsman, en Stake-Out till Happy Island, ett kikartest av småtubar, en uppföljning av de vandringstrastar som siktats på svensk mark och en synnerligen närgången fajt med legenden Slim. Vi avslöjar också varför isotoper är så viktiga i kryssammanhang. Som vanligt är hela anrättningen tryfferad med nästan osmakligt många läckerbilder.


Roadrunner #3 - September 2008
Roadrunner nr3 på väg ut!

I början på nästa vecka väntar ett digert nummer i brevlådan. Förutom en jubileumsartikel med anledning av att tidningen fyller moppe bjuder vi bland annat på ett porträtt av Wilmer X-hjälten Jalle Lorensson, en gedigen bestämningsartikel om mongolpiplärka signerad Hans Larsson lagom till den antågande hösten och ett rejält handkikartest. Vi har testat alla de stora leverantörernas bästa kikare.


Roadrunner #2 - Maj 2008
Roadrunner nr2 är här!

Magnus Corell har tagit fram sin hårdaste rotborste och bearbetat medlemmarnas krysslistor för att få dessa skinande blanka och rena. Vi kan avslöja att tvätt-vattnet blev ordentligt smutsigt. Vidare bjuder vi på ett porträtt av Urban Olsson, en doldis bland svenska skådare, men med en avgörande inverkan på våra listor genom hans DNA-analyser av omdiskuterade rariteter. Dessutom en Stake-Out till Röst, en "bombeøy" utöver det vanliga och allt ni någonsin har velat veta om Megadraget för tio år sedan på den gröna biätaren i Öje i Dalarna.Videsångaren på Örskär
Jämförelse med annan Videsångare här
Läs blogg om fyndet
Teet Sirotkins videofilm på gröna biätaren i Öje


Operation byXtvätt

C3s kryssregler
Löpande listuppdatering
Svenska raritetslistan
Svalan För att se underkända fynd, klicka på ?Visa fynd? och välj art och aktuell period och region. Under?Övriga inställningar? väljer du ?Visa alla underkända? som du hittar under ?RK-status?.


Roadrunner #1 - Feb 2008
Väntan är över!

I slutet av veckan ligger en fet Roadrunner och jäser i brevlådan eller på hallgolvet. Innehållet är som vanligt rejält knådat och färdigbakat... Omslaget pryds av en svartnäbbad brunand, eller Canvasback som det mer karismatiska engelska namnet lyder. En potentiell raritet, eller inte? I övrigt bjuder vi på ett porträtt av Göran Andersson, en inblick i fågelfamiljernas trassliga liv och leverne. Dessutom har Hans Larsson gjort succé i Italien och Olof Jönsson visar hur den kaliforniska tofsvakteln ska tas på Korsika. Mycket nöje!


Roadrunner #4 - Dec 2007
Missa inte årets sista Roadrunner

En ny Roadrunner fullastad med allt det senaste om din favvohobby är nästan framme. Gör dig kvitt partner och barn och kompa ut från jobbet, för i början på veckan beräknar vi att årets sista nummer landar i brevlådan. Vi lovar som vanligt ett digert material med massor av lyxiga bilder, högintressant läsning som Alexander Hellquists andra del i serien Allt du velat veta om fjädrar men varit för rädd att fråga om, Dick Forsmans ultimata guide till bestämning av svartörad glada (Black-Eared Kite), Mats Waerns och hans gelikars vandring i Sven Hedins fotspår, eller åtminstone i närheten av dem. Hela tidningen i vanlig ordning försedd med en rejäl dos självdistans.

Roadrunner #3 - Sep 2007
Årets tredje Roadrunner på väg!

Nu är det snart dags att vittja brevlådan för ännu ett fullmatat nummer av Club300:s medlemstidning Roadrunner. I nummer 3 får läsarna veta allt om det finska skådarässet Annika Forsten, hur man hittar rariteterna på den franska raritetsmagneten nummer 1 - Ille d'Ouessant och dessutom första delen i en serie som beskriver fåglars ruggning skriven av Alexander Hellquist. Förutom rekordmånga sidor med rariteter så sprängfulla med läckra bilder att det gäller att bläddra försiktigt om de inte ska ramla ut.
Tidningen bör nå dig i början på nästa vecka.Ljudfil med inspelning av blåstjärten på Koivuvaara

Roadrunner #2 - Maj 2007
Nytt nummer av Roadrunner ute!

Eventuella guldtrastar och svarthuvade trutar får ursäkta, men nu gäller årets andra nummer av Roadrunner. Redaktionen utlovar en läsfest av sällan skådat slag.det här numrets tonvikt ligger på de fantastiska Scillyöarna där över 400 arter setts genom åren. Vi har bett en av Storbritanniens ledande fotografer berätta varför han älskar Scillyöarna så mycket. Dessutom får vi följa med svenske C3-medlemmen Lars Rydgren till ögruppen. Ur tidningens övriga innehåll kan nämnas ett personporträtt på Björn Olsen, en svensk variant av en brittisk "pelagic" till norra Bohuslän och en guide till hur man kryssar svanmärkt!
Tidningen ska ligga i brevlådan i mitten på nästa vecka.

Roadrunner #1 - Februari 2007
Nytt nummer av Roadrunner ute!

I slutet av veckan ligger det en präriemås i din brevlåda. På tiden, eller hur? De är ungefär lika hett efterlängtade ? årets första nummer av medlems- blaskan Roadrunner och skymten av en livs levande mås från Vilda Västern. Er egen Daltonliga har knåpat ihop ett laglöst nummer som fyller vilket rum som helst med krutrök. Visserligen inga buffelhuvuden, men knökfullt med andra rariteter, närkontakt av tredje graden med vår egen Billy the Kid, alltså Oscar, och så gör självaste Jan Berglin bejublad entré. Vi har också låtit en av Sveriges mest kända vittnes- psykologer analysera hur tillförlitlig den svenske skådaren egentligen är i sina utsagor om vad han sett.Svenska fågellistan
Dk listen
Norgeslisten
Suomen lajilista
Skrá yfir íslenska fugla

Roadrunner #4 - December 2006
Nytt nummer av Roadrunner ute!

Nytt nummer av Roadrunner är ute. Denna gång bland annat utförliga artiklar om Gotska sandön och Israel samt närstudie av Dick Forsman.

Roadrunner #3 - Augusti 2006
Nytt nummer av Roadrunner ute!

Nytt nummer av Roadrunner är ute. Tidningen innehåller bland annat en fyllig genomgång av amerikanska skogssångare, en skön samling felbestämningar och en närstudie av Vår Fågelvärlds redaktör Anders Wirdheim.Roadrunner #2 - April 2006
Nytt nummer av Roadrunner ute - nu med video och ljudupptagningar!

Nytt nummer av Roadrunner är ute. Som vanligt tänker vi skämma bort er läsare med 64 fullmatade sidor sköna bilder, reportage och nyheter.
I tvåan avslöjar vi bland annat var tornugglorna gömmer sig i landet och tar pulsen på världsberömde konstnären Lars Jonsson. Han är erkänt duktig med penseln i handen, men hur är han som skådare egentligen?

Dessutom bjuder vi på en överraskning utöver det vanliga, tillsammans med club300.se lägger vi ut ljud- och bildfiler med anknytning till karolinasumphönsen i Sverige.
För .mov filer krävs QuickTime.

Ralången 1966
Lennart Fritzsons inspelning av fågeln (mp3 2.4MB 2:28 min) - överförd från rullband

Skattkärr 1987
Sven Larssons inspelning av fågeln (mp3 6.1MB 6:23 min)
Inläsning på C3-svararen den 30 maj 1987 av Staffan Rodebrand (mp3 1.5MB 1:38 min)
Inläsning på C3-svararen den 31 maj 1987 av Staffan Rodebrand (mp3 1.9MB 1:58 min)
Radioinslag av Konrad Larsson, Sveriges Radio Värmland, om karolinan med Stieg Carlsson (med tillstånd av SR Värmland) (mp3 3.0MB 3:09 min)
Fortsatt radioinslag av Konrad Larsson, Sveriges Radio Värmland, om karolinan med Stieg Carlsson och Sven Larsson, men också med Göran Frisk, Hans Olofsson och Lars Imby (med tillstånd av SR Värmland) (mp3 16.6MB 17:15 min)
Bo Karlssons filmsnutt "Björknästorp - den stora rusningen" (mov 11.7MB 6:41 min)

Mora 1987
1987-07-05
Anders Paulsruds inspelning av fågeln (mov 1.3MB 0:52 min) - inspelad med en köksradio med inbyggd mikrofon


Har Du en kanonbild?

I så fall skulle RR-redaktionen vilja ha bilden för publicering i Roadrunner!
På raritetssidorna i Roadrunner tar vi normalt upp arter med prefix 3 eller lägre. Vi vill helst publicera bilder som inte tidigare synts på hemsidor eller liknande. Så om du har en riktigt bra bild på en raritet skulle vi gärna se att Du skickade in den till oss i stället för att lägga ut den på nätet. Vi är naturligtvis också intresserade av bilder på rariteter som bara blivit fotade av ett fåtal fotografer - kanske sitter du på några unika foton?! I dessa fall behöver inte bilden vara av lika bra kvalitet för att vi skall vara intresserade.

Vi vill också få in bilder på lokalen där rariteten sågs, liksom "dragbilder" i övrigt.

Bilder som skickas in ska vara i JPG-format och ha så hög upplösning som möjligt.
Skicka bilden till roadrunner@club300.se

Antalet sidor i tidningen är begränsat och arter som normalt tas med kan komma att bli undanskuffade av ännu tyngre rariter. Vi kan därför inte garantera att de bilder som Du skickar in verkligen blir publicerade i Roadrunner. Genom att maila in bilden till Club300 godkänner Du att Club300 publicerar den i tryckt eller digitalt medium.

Stort tack för att du bidrar till att göra Roadrunner ännu bättre!

Redaktion


Redaktör:
Magnus Corell

Redaktionen:
Hans Bister
Markus Lagerqvist
Peder Edvinsson
Måns Karlsson

Ansvarig utgivare:
Bosse Carlsson

Prenumeration och medlemskap:
Kjell Yngerskog
member@club300.se

Annonser:
Karin Andersson
annons@club300.se


TIPSA ROADRUNNER

roadrunner@club300.se
© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!