Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2018-10-30

C3 - en förening av och för medlemmarna eller på väg bakåt mot elitisk klubb?

Tre röster om förhandlingarna och informationen om tillträde till fabriksområdet i Skoghall
2018-10-30 WebbredaktionenKollage med bild av Nick Athanas, utgiven under CC BY-NC-SA 2.0

I fredags dök, som bekant, en rubinnäktergal upp inne på Stora Ensos fabriksområde i Skoghall, Värmland. Ett förstafynd för landet och en drömart av rang för många hade alltså upptäckts inne på ett inhägnat och för allmänheten i vanliga fall stängt fabriksområde. Att på grund av en ovanlig fågel släppa in fågelskådare på ett fabriksområde där verksamhet fortlöper är förstås inte en självklarhet, likt tidigare fall när liknande scenarios uppstått krävdes ingående förhandlingar. I det aktuella fallet släpptes ett fåtal tillresta lokala skådare in under den fredagseftermiddagen, allt medan Club300 som ena part och Stora Enso Skoghall som andra part diskuterade hur skådare eventuell kunna komma in på området under helgen.

Vid halv sju kom besked via Bird Alarm att Club300-medlemmar skulle ges möjlighet att få tillträde till Stora Ensos område under lördagen, via ett kösystem. Informationen uppmanades att ej delas vidare utanför Bird Alarm och här angavs även att möjligheten att komma in på området var skapad av och för Club300-medlemmar. Denna "medlems-exklusivitet" drog igång stora diskussioner på Facebook (i grupperna Vår Skådarvärld och Club300 Sweden) samt mellan skådare privat - varför förhandlas det enbart för medlemmar i föreningen, varför uppmanas information att stanna endast hos dem med BA, var agerandet i led med en exkluderande utveckling i föreningen eller bara något som var nödvändigt i ett snabbt agerande? Många frågor och långa diskussioner på Facebook, den längsta tråden i Vår Skådarvärld har nu låsts av administratörer och de andra tycks ha lugnat ner sig efter flera dagar intensiv debatt.

Nu fortsätter ett spår av diskussionerna här på vår webb - genom att tre medlemmar får komma till tals i varsitt inlägg hoppas vi i webbredaktionen synliggöra ett par olika synsätt och lyfta diskussionen bortanför både det helt svartvita och det alltför hårt raljerande. Det finns också en förhoppning att även något bortom just detta specifika beslutet, att grundläggande tankar och frågor om föreningen kan diskuteras.

Vi tar tacksamt emot replikeringar på de publicerade inläggen till
webbredaktionen@club300.se

Kaj Svahn: Club300 har allt att vinna på att låta alla vara med och ta del av all information

Mattias Larsson: Upp till medlemmarna, inga andra 

Lars Thornberg: Under stor tidspress fick C3 den för stunden bästa lösningen

Replikeringar
Per Lindquist: En tanke till framtida drag

Rolf Sandberg: Medlemmarna äger frågan, inga andra© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!