Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2018-10-26

MEGA! Rubinnäktergal i Skoghall!

2018-10-26 Webbredaktionen


Kollage, foto: Stefan Göransson

När Dan Norberg tog en tur inne på fabriksområdet på sin arbetsplats Skoghalls bruk fick han se något han aldrig någonsin kunde förväntat sig - en hane rubinnäktergal! Strax efter ett idag gick larmet som hela skådar-Sverige så länge har väntat på och kort därefter skickades även en bild ut, den första bilden på en rubinnäktergal tagen i Sverige. Rarrisfrossan var ett faktum!

OBS! Viktig info till alla som drar längre ner i artikeln! OBS!


Det sitter en rubinnäktergal på min altan, på min altan - vi är nog många som sjungit med i Lifvens stora hit "På min altan" och drömt om att det någon gång skulle bli verklighet. Nu blev det inte riktigt på någons altan, men väl på Dan Norbergs arbetsplats Stora Enso Skoghalls bruk.


Bilden som skickades ut via Bird Alarm och fick hela skådar-Sverige i gungning. Foto: Tomas Carlsson

? Jag tog en tur inne på området och fick se en liten fågel som flög upp och satte sig i en björk. Jag tog upp kikaren och kollade och då vände han sig om. Och då såg jag ju bröstet och teckningen. Det var ju ingen som helst tvekan om att det var en rubinnäktergal, säger Dan Norberg till TT.


Stora Enso Skoghalls bruk

Att Sveriges första fynd av rubinnäktergal görs inne på en inhägnat fabriksområde gör förstås fyndet mer svåråtkomligt men också mer spännande. Sociala medier och  Bird Alarm fylldes av både hejarop, uppmuntrande kommentarer och av idoga frågor om hur det gått med att försöka få till en öppning att släppa in skådare på området. Vid halv fyra-tiden fick det första gänget skådare dressade i reflexvästar, hjälmar och skyddsglasögon träda in på området. Strax efter fyra lyckades de se den eftertraktansvärda fågeln, hoppande i en sluttning nära upptäcktsplatsen och uppe på asfaltplanen, mitt bland rör och containrar. Lyckan var total! 


Rarrisfrossa!!! Foto: Stefan Göransson

Snart återvände gruppen ut och bytte med en ny grupp skådare som fick komma in. Därefter följde ytterligare en grupp - men varken grupp två eller tre var lyckosamma i sina eftersök.

Under eftermiddagen kom bud om att Stora Enso tillät grupper endast under fredagseftermiddagen-kvällen och därefter stopp under helgen. Men genom förhandlingar mellan Club300:s ordförande Yvonne Blombäck och områdesansvarig samt säkerhetschef på Stora Enso öppnades möjligheter upp. Under lördagen kommer därför ett kösystem finnas i bruk där det är först till kvarn som gäller - det vill säga de som kommer först kommer få gå med en första grupp in och så vidare. I skrivande stund har kön redan börjat... Se bild:


Foto: Moa Pettersson

Mer viktig info om morgondagen följer nedan från Club300:s etiska rådgivare i Värmland:


Ni som skall till Skoghall o rubinen imorgon
Det finns en del p platser men eftersom många säkert skall dit så kommer lite tips här. Det säkraste är att åka upp och ställa sig i Skoghalls centrum. Avtagsväg dit är ca 4-500 m innan huvudentren där man går in i samlad tropp. Direkt till vänster om entren finns parkering för 15-20 bilar. Till höger finns en del parkringar men jag har inte koll på vilka vi kan använda men det finns en hel del efter vägen till höger om stora entren. Man får inte parkera framför entren där det finns en stor ruta efter högerkanten. Där skall inpasserande lastbilar stå.

Alla som går in MÅSTE bära reflexväst, hjälm och skyddsglasögon. Detta tillhandahålls av bolaget. Har du egen skyddshjälm - ta med den. Vi kommer att få gå in gruppvis. Hur stora grupperna blir avgör bolaget (Stora Enso). Det dom säger är lag på plats. INGA avvikelser får ske. Så fort en grupp sett fågeln skall den gå ut i samlad trupp med den ansvarige. Man räknar personer i varje grupp. Avviker någon eller vandrar iväg från gruppen på egen hand kan bolaget stänga ute alla andra.

Du får inte ta med barn in på området. Inga undantag.

Vi skall försöka bilda kö utanför entrén. INGEN får stå på gatan. När en grupp återkommer skall den gruppen lämna över hjälmar med mera till nästa grupp. Om bolaget är välvilligt så kanske fler grupper gå in samtidigt. Tålamod krävs. Persedlar som läggs ut gäller inte som plats i kön. Fysisk närvaro gäller.

Dom som följer med o visar de olika grupperna vet vart fågeln setts så följ deras anvisningar. Man får INTE vandra iväg från gruppen utan håll ihop visuellt.

Yvonne Blombäck, ordförande i Club300, kommer att vara på plats och har säkert mer att berätta om detta imorgon bitti. Beräknat insläpp vid första skådarljuset.

Hoppas att alla håller sin plats i kön och respekterar bolagets anvisningar.
L
ycka till imorgon och kör försiktigt!

Karl Hammar, etisk rådgivare Värmland
© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!