Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2018-10-09

Pelagisk tur gav mersmak - trots avsaknad av rariteter

2018-10-09 WebbredaktionenStrax före nio på söndagsmorgonen samlades elva förhoppningsfulla skådare vid kajen i Eriksberg vid Göta älv i Göteborg. Båten för dagen, Tuna Clipper, äntrades i strålande solsken och vi var snart på rull ut till havs för att försöka oss på "en svensk pelagic". Konceptet att åka ut till havs och försöka "chumma" in havsfåglar har prövats ett antal gånger i svenska farvatten - men det är ett i stort outforskat område, och framförallt än så länge har ingen riktigt lyckas pricka in en fullträff. Skulle denna tur månne vara lyckosam?Innan vi ens hade passerat Älvsborgsbron sågs som hastigast en knubbsäl - klart urban men redan en känsla av hav! I bra fart drog vi ut från Göteborg, förbi skådarlokaler som Torslandaviken, Galterö, Vinga och Hönö. Vid första stopp ute till havs drog de första stormfåglarna och havssulorna förbi ? men ännu var det minst en halvtimme till grundet som var "main target" - Kummelbank. Kummelbank är ett utsjögrund, beläget inte långt från svenska territorialgränsen och inte heller långt från den farled som löper upp Kattegatt-Skagerrak. Längs vägen dit sågs såväl smålom, sillgrissla, tordmule och enstaka havssulor.

Väl på plats började chummet slängas ut: frysblock med nedmald fet fryst fisk mixat med havregryn, fiskolja och vatten, en dunk med uppskurna hål fylld med en mix av fet fisk, fiskrens, fiskolja, popcorn, corn flakes och havregryn samt bitar av fiskrens från strömming och makrill. Snabbt ansamlades stora mängder trutar runt båten, främst havstrut men även grå- och silltrut. Snart anslöt även stormfåglar och inte så långt därefter ett par storlabbar, enstaka havssulor och tretåiga måsar. Att det är fräckt att se dessa havsfåglar på så nära håll och ute till havs - därtill i svenskt farvatten - var nog alla på båten överens om!

Taktiken var att under de kommande timmarna fortsätta samma procedur ? från lite olika sidor av grundet driva söderut och låta "chummet" göra jobbet. Varje gång vi bytte plats, började chumma och driva på nytt ansamlades åter fågel ? på vissa platser lite fler, andra något färre. Som mest sågs fyra storlabbar och ett tjugotal stormfåglar runt båten. En flock om 34 spetsbergsgäss sträckte fint över oss, en ung storlom drog förbi på närhåll och kortvarigt drog en dvärgmås runt båten. När väderprognosen efter ett par timmar talade om ökande vind beslöt vi oss i samråd med skepparen att åka inåt igen. Efter en lugn färd tillbaks till kajen skildes vi åt och trots utebliven riktig succé fanns inga sura miner att se. Fågelskådning är och förblir svårt att på förhand räkna på och ett koncept som detta värt att testa många gånger innan det är dags att överge? För hur många dagar, veckor av skådning läggs inte på "konventionella" metoder när det gäller att leta rariteter, förstå vilken dag som blir den bästa sträckdagen eller var man bäst sitter på land för att se havsfåglar under specifika väderomständigheter.

Ett par frågor som väcktes var i alla fall - är de stormsvalor som lär finnas i våra farvatten rädda för att komma nära båten då den omges av mängder med trutar? Det är ett fenomen som talas om på andra platser, att trutar inte önskvärt då de faktiskt utan vidare kan käka upp stormtrollen... En annan fråga är hur pass Kattegatt/Skagerrak töms på havsfågel efter blåst? Slutligen är väl den ?eviga? frågan ? var de havsfåglar som uppehåller sig i våra vatten faktiskt finns, finns det några speciella platser med speciella betingelser? Är det Kattegatt eller Skagerrak som gäller? Och så vidare...

Jag som var huvudansvarig för turen, Peder Winding, diskuterar gärna med andra hur det på bästa sätt går att utforska pelagiska turer i svenska farvatten och tar hemskt gärna hjälp att såväl arrangera som få kontakter till båtar att charta, båtfolk och fiskare som sett något eller något som bara rör havsfåglar i Kattegatt-Skagerrak. Ni når mig enklast på mejl: webbredaktionen@club300.se eller per telefon 0706269910.


Fler blandade bilder från turen nedan (fotograf omväxlande Jens Stålberg/Peder Winding):

 

© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!