Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2018-06-15

Sandtärne-bonanza på Trönninge!

2018-06-15 Webbredaktionen


Najs kombo! (En bild som togs före upptäckten/uppmärksammandet av sandtärnan...) Foto: Johan Tufvesson

När Johan Tufvesson i morse vid femtiden åkte ut till Trönninge ängar var det för att före jobbet prova sin nya kamerautrustning. Att utnyttja det fina morgonljuset och med en del önsketänkande få fotografera någon av de skedstorkar som snurrat på västkusten. Vilket gott omen det i så fall skulle vara för den nya utrustningen tänkte han...


Foto: Johan Tufvesson

- Men redan innan jag hunnit sätta mig ner i gömslet såg jag en vit häger fiska precis utanför, säger Johan. Den var så nära att bestämningen till silkeshäger kunde göras direkt utan att ens lyfta kikaren!

Sedan gick han igång för att ivrigt fotografera hägern innan den larmades ut på BA och lokallarm. Innan dess hade han kort sett en förbiflygande tärna som han slängt ett par bilder på (tärnor är bra att testa autofokusen på!). Fortsatt koncentrerade han sig på att fotografera silkeshägern.

- Någonting gnagde i mig (hade tärnan inte haft helsvart näbb?) och när första besökaren, Stefan Lindahl, kom så nämnde jag en skum tärna. Han sa då att han redan igår hade haft en svartnäbbad tärna på lokalen.

Foto: Håkan Johansson

Och så han gräva efter bilderna i kameran och misstanken om sandtärnan blev starkare. Johan och Stefan diskuterade lite, tärnan flög förbi igen och fler bilder togs. Snart lades en bild upp på lokalbandet med misstanken om sandtärna och snart var saken klar.

- Man litar inte riktigt på sina sinnen när man redan haft sådan tur en gång på morgonen, fortsätter Johan.

När Johan sedan cyklat hem för frukost efter klockan sju passade han på att klättra upp på taket med tuben. Sandtärnan hade den goda smaken att göra en liten flygtur just då, så nu har han den på tomtlistan också. På Tärnvägen!


Trångt i gömslet... Foto: Klas Rosenkvist

Under dagen har rejält många skådare passerat Halmstad och Trönninge ängar för att skåda i första hand sandtärna och i andra hand silkeshäger. Från gömslet har både tärnan och hägern bjudit på sanslösa obsar och inte sällan setts i samma kikarfält... Kombinerat med en tur till Getterön och dess skedstorkar (och en fältpiplärka vid Morups tånge) så är en dagstur i Halland ingen dålig idé till helgen...


Stundtals kunde tärnan enbart ses från tornet, hägern likaså. Foto: Margaretha Wilhelmsson© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!