Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2018-05-29

204 arter och ringandsupptäckt när Club300 uppmärksammade Biologiska mångfaldens dag!

2018-05-29 Webbredaktionen


Foto: Skärmdump/Mats Svensson Pavval

För en vecka sedan inföll Biologiska mångfaldens dag vilket föreningen i år valde att uppmärksamma genom en ny lista enkom för datumet 22 maj och en upptäckartävling för dagen. Ett stort intresse mötte båda initiativen, hela 204 arter noterades på den nya listan och Kjell Wågberg kammade, genom upptäckten av Jokkmokks första fynd av ringand, hem priset i upptäckartävlingen.

- Det är viktigt att vi som förening uppmärksammar Biologiska mångfaldens dag och intresset från våra medlemmar visar tydligt att det är uppskattat. Som biolog och fågelskådare är det viktigt att synliggöra sambanden, säger föreningens ordförande Yvonne Blombäck.

På den nya listan som gäller enbart för Biologiska mångfaldens dag, det vill säga datumet 22 maj, uppdaterade 18 medlemmar sina kryss. Högst upp på listan finner vi Edvin Klein på 125 dagskryss, därefter en rätt tät kvartett om Johan Frölinghaus (116), Musse Björklund (114), Per Lif och Petter Ohlsson (112). Totalt under dagen sågs 204 arter däribland bland annat svartnäbbad islom, skedstork och vitgumpad buskskvätta! Hela listan finner ni här - många luckor kvar att fylla de kommande åren...


Ringanden och upptäckaren Kjell Wågberg! Foto: Mats Svensson Pavval/Håkan Örtman

Vinnare i den upptäckartävling som föreningen utlyste blev Kjell Wågberg, bosatt i Jokkmokk, för hans upptäckt av en ringand. Medupptäckare var Håkan Örtman då de båda var på väg ut på skådarresa till Varanger med planen att få ihop så många researter som möjligt. Fem minuter efter starten i Jokkmokk stannade de vid Aborrsundet, Kjell spanade ut och där låg en utfärgad hane ringand.

- Det blev en pangstart på resan med Jokkmokks första fynd av ringand, säger Kjell Wågberg. Vi skickade ut på lokallarm och strax blev det drag av lokala skådare och det kom även skådare från Vuollerim direkt.Video: Mats Svensson Pavval


Fyndet larmades därefter ut på Bird Alarm och senare på dagen upptäcktes ännu en ringand vid Aborrsundet. Vad webbredaktionen erfar - den första gången flera ringänder ses samtidigt på en lokal i Sverige!

Club300 gratulerar Kjell Wågberg till en fin upptäckt och till sin vinst - två övernattningar på den fantastiska raritetsön Svenska Högarna inklusive båttransport.© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!