Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2017-10-03

Svartbrynad albatross på turné

2017-10-03 Webbredaktionen


Foto: Per Wohlin

Under tisdagen drog ett rejält blåsväder in i Kattegatt vilket gjorde att många skådare sugna på havsfåglar sökte sig ut till västkusten. Det var överlag bra rörelse på havsfågel, tilltagande framåt eftermiddagen men allra mest lyckosamma blev de skådare som satt vid Grosshamn, Bohuslän. Vid halv ett upptäckte nämligen Per Wohlin en sub-adult svartbrynad albatross som långsamt sträckte söderut på nära håll. Det som till en början såg ut att endast bli en bohus-tross blev till mångas lycka en dragbar fågel som bjöd på fina, långa obsar.

Trots posteringar söderöver på många platser sågs inte albatrossen någon annanstans. Men blåsten fortsätter och imorgon bitti kommer många sugna att postera sig längs västkusten för att kanske, kanske kunna få se en skymt av 'trossen' men förstås även ta del av vad havet i övrigt har att bjuda...

Under dagens blåsväder också många andra havsfåglar - stora antal storlabbar (mer än 40 ex räknade vid Morups tånge på eftermiddagen) och ytterligare tre arter labb samt arter som svart- och vitnäbbad islom, lunnefågel, grålira, mindre lira, tärnmås och klykstjärtad stormsvala observerade på olika platser längs västkusten.

----

Historien såg ut att ta slut under tisdagen då albatrossen trots hård bevakning längs kusten hela vägen från Bohuslän ner till Skåne inte sågs mer den dagen. Men strax efter tio på onsdagsmorgonen kom larmet som fick många bollar i rullning - Per Saarinen hade upptäckt den svartbrynade albatrossen halvt stationärt utanför Kullen i nordväst-Skåne! En kort stund senare var den lojt på väg inåt i Skälderviken - många skådare i trakten posterade sig kvickt i Svanshall och Arild där den snart också dök upp. Därefter försvann den ut i Skälderviken för att sedan ses på nordsidan av densamma, längs den södra kusten av Bjärehalvön. Långsamt och nära land sträckte den västerut för att sedan fastna med ett större gäng havssulor utanför Rammsjöstrand. Därefter sågs den till mångas glädje i flera timmar i samma område, ofta på nära håll - ständigt glidande på stela vingar bland sulor. Vid halv fyra-tiden drog ett hårt regnväder in över havet och trossen försvann därefter för dagen.

Dagen efter, på torsdagen, fanns det inget spår kvar av albatrossen vid Rammsjöstrand; inte heller skådarna på Kullen eller lokaler längre in i Skälderviken såg någon tross. Men - vid elvatiden såg självaste Lars Svensson albatrossen i vattnen söder om Hallands Väderö. Där kivades den med havssulor, rastade på vattnet innan den vid tolvsnåret fick nog och drog i sydvästlig riktning. Den tappades långt ut till havs i riktning Kullen - en lokal där den inte sågs trots skådare på helspänn. Ett par timmar senare dök den istället upp på norra Själland, Danmark. Där sågs den in i skymningen och följande dag. Därefter rörde sig albatrossen norröver och sågs slutligen under söndagen uppe på Skagen - sträckande österut! Kanske kommer vi till blåsvädret senare i veckan få ett nytt besök i svenska farvatten?© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!