Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2017-05-14

Kryssfrossa på Svenska Högarna

2017-05-14 Peder Winding/webbredaktionen


Foto: Joakim Ekman

Många var de skådare i Stockholms-området men även annorstädes ifrån som hade planerat för en möjlig tur ut i Stockholms skärgård om gårdagens deglandi-knölsvärta skulle återfinnas. Men att kort efter att svärtan återfanns, förvisso på annan ö, få larm om en ny art för landet, därtill jänkare var det nog ingen som väntade sig. Men med Anders Eriksson på en ö i Östersjön kan onekligen vad som helst hända...

Strax före klockan sju på söndagsmorgonen återupptäckte Anders knölsvärtan och de skådare som redan i gryningen styrt sin kos till Röder fick nu göra en ny förflyttning per båt till Svenska Högarna, mindre än två mil söderut. Men medan Anders, som dessutom är en av få som sedan tidigare har sett knölsvärta då den passerat Utlängan och var högst delaktig i upptäckten av den första, bevakade svärtan satt plötsligt en mörkögd junco bredvid honom!


Dagens hjälte - Anders Eriksson!

Tidigare under morgonen hade han uppmärksammat något som satt och sjöng som han inte fick kläm på - det visade sig alltså vara en mörkögd junco - en ny art för landet! Kombinationen Anders Eriksson och isolerad ö i Östersjön tycks vara en vinnande kombination - senast i oktober hittade Anders en ny art för landet, då dvärgsävsparv på Horssten...


Knölsvärta, underarten deglandi. Foto: Yvonne Blombäck

Medan knölsvärtan bjöd på obsar för de tillresta skådarna visade sig tyvärr den mörkögda juncon vara svårflörtad under den fortsatta morgonen och förmiddagen. Endast två personer fick höra sångstrofer vid ett tillfälle trots att hela skådarstyrkan gick igenom ön ordentligt.


Mörkögd junco. Foto: Micke Johansson

Först vid lunchtid när nya skådare anlände ön och eftersöken av juncon kändes allt mer tröstlösa så satt den bara där - i hamnen på ön. Däromkring höll den sedan till hela dagen och bjöd på såväl hastigare som längre obsar, oftast på närhåll. Vid några tillfällen yttrades även små sångstrofer.

Även knölsvärtan var fortsatt pålitlig under dagen och alla skådare som kom ut på ön kunde snart skatta sig lyckliga!

Mörkögd junco är trots allt inte en helt otippad ny Sverige-art med fynd i såväl Danmark (1) som Norge (3) samt hela 43 fynd på Brittiska öarna. Tidigare i vår fynd såväl på Azorerna som på Brittiska öarna så fyndet på Svenska Högarna ligger inte fel... Såväl utseende som sång pekar mot någon av de ostliga underarterna av mörkögd junco vilket förstås också är positivt. Arten är otroligt variabel till såväl utseende som sång och det kommer säkert grävas i ämnet mer framöver.


Några skådarbilder från dagen på ön:

© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!