Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2016-06-25

MEGA! Tofsbivråk i Falsterbo!

2016-06-25 Peder Winding

Foto: David Erterius

16:48 stannade det till hos många svenska skådare då ett larm med beteckningen "Ej listad, ny art" skickades ut. En trolig tofsbivråk alternativt tofsbivråkshybrid upptäckt av Petter Olsson hade nittio minuter tidigare sträckt västerut över Falsterbo. En högst oväntad art på våra breddgrader som närmast setts i Italien.

Petter Olsson, David Erterius, Oskar Nilsson och Henrik Lind satt under dagen och spanade rovfågel ute på Falsterbonäset. Det var uppenbarligen god termik och en hel del rovfågel drog ut på näset - däribland två bruna glador. Men strax efter tre hettade det till när Petter hittade en vråk som i god fart sträckte mot sydväst. Snart fick alla syn på fågeln och konstaterade att det var en bivråk. Men samtidigt reagerar också Oskar och Henrik på att färgsättningen avviker. David Erterius är snabb med kameran och får ett gäng bilder på fågeln, som snabbt försvinner västerut. En samling karaktärer på fågeln pekar på tofsbivråk, snarare än bivråk - den asiatiska motsvarigheten till vår bivråk som överhuvudtaget inte setts i våra trakter.

De karaktärer observatörerna på plats reagerar på är:
- Jämnt rosttonad och till synes otecknad kroppsundersida samt vingtäckare
- Allmän jiss med litet huvud, kraftig kropp och breda, långa vingar
- Mörkt inramad ljus strupe
- Brett mörkt ändband på stjärten
- Vingformeln med sex tydligt utstickande fingrar

En timme efter observationen larmade Oskar ut fågeln och nyheten spreds som en löpeld på sociala medier. Inte minst eftersom fyndet i högsta grad är anmärkningsvärt ur ett europeiskt perspektiv - i Batumi, Georgien har det på senare år gjorts ett flertal fynd men därutöver är arten endast sedd 18 maj 2011 i sydvästra Italien.

Vad som komplicerar storyn är att bestämning av tofsbivråk inte alltid är helt lätt. Somliga menar att det finns hybrider mellan tofsbivråk och bivråk - men då inte området där dessa ska hybridisera än så länge har hittats menar skeptikerna att "hybrid-vråkarna" snarare är rena tofsbivråkar med ett lite annorlunda utseende än de mest typiska tofsbivråkarna.

Vad gäller Falsterbofågeln var en del snabba med att dra hybridkortet - inte minst när endast en mobilbild fanns tillhands. När kollaget ovan sedan publicerades i Vår Skådarvärld samt på Artportalen framstod fågeln för många i en annan dager. Med hjälp av jämförande bilder på tofsbivråkar från utbredningsområdet, annat referensmaterial och utlåtanden från erfarna rovfågelkännare såsom Andrea Corso är många nu överens om att det är en tofsbivråk. Ett i alla avseenden sensationellt förstafynd!


Texten uppdateras.


© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!