Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2014-04-30

Ny art för landet - prärietrana i Västmanland!

2014-04-29 WebbredaktionenI dagarna har det varit mycket tisseltassel kring prärietrana i de svenska skådarleden. Tranan har gäckat alla kryssare genom att år efter år passera Sverige men aldrig ses här, men väl i samtliga grannländer. När prärietranan sträckte norrut i norra Tyskland, in i Danmark, var det många som hoppades att Sverige äntligen skulle föräras ett besök. Och idag fick många sitt lystmäte, då Daniel Green under eftermiddagen hittade Sveriges första prärietrana i trakten kring Västfärnebo. Fågeln sågs under eftermiddag och kväll av många tillresta mellansvenska skådare. Även idag, onsdag, kunde fågeln ses - nu av desto fler från både norr och söder.

Uppdaterad 2014-04-30 12:00: Prärietranan kvar även idag till ett par hundra skådares stora glädje. Rörlig tillsammans med tranorna mellan olika åkrar, våtmarker och pölar. Har varit uppe och flugit längre stunder men ständigt återfunnits. Längs vägen söder Västfärnebo -> Hällby, Sörsalbo och därikring.


Prärietranan upptäcktes vid tre på tisdagseftermiddagen och uppmärksammades på lätet. Upptäckaren Daniel Green fick se den flyga förbi på nära håll men lyckades inte få några bilder. Ändå var han säker på sin sak. Och visst var det en riktig prärietrana den här gången - sanslöst läckert!Men det dröjde innan den återfanns, först vid klockan sex larmades det ut att den nu gick tillsammans med tranor på en åker vid den udda platsen Björnhålet. Där traskade den sedan runt i lite mer än en timme innan tranflocken lättade och drog lågt norrut.


Hans Bister

Snart var den återupptäckt vid Hällby, en liten bit norrut. Där gick den tillsammans med tranorna på Hällby invallning, ner mot Gorgen. Den var ständigt mobbad av de vanliga tranorna och drog efter en stund iväg till en annan del av maden där den sedan gick och stod resten av den ljusa tiden. I skymningen stod den mest och sov, det verkar således vara lugnt att dra inatt!


Video: Johan Södercrantz

Daniel Green säger till Vestmanlands Läns Tidningar att han hållit utkik efter tranan sedan den första gången sågs i Europa för fyra år sedan. Han berättar vidare att det är 39 år sedan det senast hittades en ny art för landet i Västmanland - då en nunnestenskvätta vid närliggande Fläcksjön.

Parkeringsinfo:
Förmodligen så kommer fågeln att övernatta på Hällby invallning. Parkera med förstånd. Det finns parkering vid Elimkyrkan samt på en vall vid Björnhålet, Sörgärdsbo, se skyltar efter vägen. Tänk på att bönderna måste kunna passera med såmaskiner etc. Parkera inte efter vägen! Då blir böndera oxtokiga! Kryssa tungt.

GPS: Mata förslagsvis in Hällby, ni lär se bilar, parkera enligt ovan.

SR P4 Västmanland: Prärietrana lockar hundratals fågelskådare
Vestmanlands Läns Tidning: Stor uppståndelse kring ovanlig gäst
Natursidan: Jakten på Sveriges första prärietrana

Artikeln uppdateras fortlöpande.

Webbredaktionen© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!