Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) |

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2010-08-21

Blåkråka mitt i djupaste Småland!

2010-08-21 Webbredaktionen

Den oerhört vackra blåkråkan är idag en sällsynthet i Sverige. För länge sedan häckade den i Småland, men nu har den länge varit en riktig blocker på landskapslistan framför andra, Smålandslistan. Något som delvis ändrade sig idag.

Jägare är ofta duktiga skådare

C3-medlemmen Pontus Blanch bor i Fjärås på Västkusten med är i dagarna hemma på bockjakt i Rydaholm. Efter morgonpasset idag är han hemma och äter, när jaktkompisen Jan Luttrén ringer. Han vet att Pontus är intresserad av fåglar, och i telefon meddelar han att det framför honom sitter en blåkråka. Pontus är snabbt på plats och kan konstatera att bestämningen håller och vid 15-tiden går larmet ut om stationär blåkråka i Småland. Pontus får en halvtaskig bild med mobilen, och bli jätteglad när första lokalskådaren på plats plockar fram ett stort tele och kan bättre dokumentera fyndet.

- Otroligt nog finns blåkråkan med i litteraturen vid Jägarexamen, säger Pontus i telefon när jag själv är på väg mot Rydaholm.

- Det var det som gjorde att Janne direkt kände igen den, fortsätter han. Pontus är glad att fyndet kunde glädja så många. Under hela eftermiddagen och kvällen finns fullt av folk på plats. Många smålänningar, men också mer långväga gäster anländer när jag själv är på plats. Fågeln som är adult visar upp sig fint och även lokalbefolkningen jublar. Vid halv åtta drar fågeln in i skogen bakom gården, men finns självklart kvar i området. Imorgon söndag är det många som hoppas att fågeln hittas igen.


Foto: Bengt Larsson

Svår i Småland

Senast arten sågs i Småland var vid Pataholm, Mönsterås en kväll i juli 2007. Denna individ sågs bara av ett fåtal skådare och var sedan försvunnen. Innan dess får vi gå tillbaka så långt som till 1985 då ett ex sågs vid Gissarp, Nässjö ett par dagar i maj. Efterlängtad alltså!

Vägbeskrivning

Kör västerut från Rydaholm (ligger mellan Värnamo och Alvesta) mot Lagan. Efter ca 3 km ligger byn Torp och det är just väster om byn fågeln har hållit till, på ledningar, stolpar och i stora lövträd. Väster om byn och norr om vägen ligger en gård med stort gult hus inramat av höga askar. Fågeln höll på kvällen till runt denna gård och försvann ner i skogen bakom gården (norrut).

Lycka till imorgon,Ronny Johansson
Ordf Club300© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!