Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2001-01-02

Lärkfrossa i januari!

av Anders Wirdheim

Vad gör man i tre timmar i väntan på en bilreparation i Laholm en småregnig förmiddag i början av januari? Varför inte leta kungsfiskare längs Lagan, tänkte jag och knallade iväg. Det blev ingen kungsfiskare, men en dryg kilometer nedströms kom en flock lärkor flygande över ån. Det är alltid kul med lärkor i januari, och föga anada jag då att jag innan dagen var slut skulle ha sett fyra olika lärkarter (och med mera tid kunde det varit fem)!
En av fåglarna i flocken var stor, en riktig "biff", och hade lysande vita vingbakkanter! Var det verkligen en kalanderlärka? Nog såg det ut så, men tyvärr försvann flocken ur sikte innan jag kände mig helt säker. En knapp kvart senare återfann jag flocken och då fanns det inte längre någon tvekan - det var en kalanderlärka!
Medan jag sände iväg "larmet" lyfte flocken på nytt och drog norrut - över till andra sidan av ån. Det var en missräkning. Hur tusan gör jag nu när skådarna börjar anlända? Det visade sig dock finnas en gångbro över ån i anslutning till en järnvägsbro. Jag halvsprang ett par kilometer runt på fälten norr om ån, bara för att till slut få se flocken lyfta på nytt och dra till sydsidan igen!
Väl tillbaka på sydsidan hade de första skådarna anlänt. Naturligtvis lyfte flocken på nytt och flög ännu en gång över ån. Därefter lugnade fåglarna ner sig och blev mera stationära. Den biffiga kalanderlärkan visade upp sig fint och gladde många tillresta. Själv for jag hem till Halmstad, men gjorde en avstickare till hamnutfyllnaden för att titta på berglärkorna som funnits där en längre tid. Även dessa visade upp sig fint. Det var åtminstone 21 individer i flocken. I utfyllnadsområdet finns även ett vedupplag som tidigare hyst svarta rödstjärtar. Nu är det inte mycket kvar av upplaget, det har förvandlats till flis. Men vid flishögarna fanns tre svarta rödstjärtar, varav en mycket vacker gammal hanne.
Medan jag fortfarande tittade på dessa kom Rolf Hahnsjö, en annan halmstadskådare, åkande. Han berättade att han igår sett en "liten ljus lärka" i en pilfinkflock allra längst ut i utfyllnaden. Vi gjorde sällskap ut till den yttersta lilla kajen (som en hamnkapten med storhetsvansinne döpt till Oceanhamnen). Innan vi sett minsta lilla pilfink lyfte en liten lärka - en korttålärka! - och flög upp på taket till ett stort magasin. Där satt den tills pilfinkflocken kom flygande. Därefter sällskapade den med pilfinkarna, grönfinkar och gråsparvar runt ett par fröhögar på kajkanten. Så vitt jag vet fanns båda lärkorna kvar på sina respektive platser till skymningen. Själv grämde jag mig lite över att ljuset inte räckte till för en tur till Särdal, strax norr om Halmstad. Där har det nämligen funnits en liten flock trädlärkor de senaste dagarna!
Visst hade fem lärkarter på en och samma januaridag i Halland suttit fint, men även fyra kan ge rejäl lärkfrossa. Det blir nog att öppna den näst intill heliga Ardbeg-buteljen ikväll. Månne kan det dämpa frossan?© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!