Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2002-04-07

Dubbelt amerikanskt i Roxen!!

av Olof Hjelm

I helgen har två amerikanska änder varit synliga i Svartåmmynningens naturreservat i Östergötland. Det hela började på lördagseftermiddagen 6.4 då Kalle Ljungberg befann sig i Plattformen vid Nybro. Utanför Svartåns mynning i Roxen låg en dykand som han misstänkte var en mindre bergand. Efter lite telefonerande befann sig snart jag, Joakim Gustafsson, Lars Johansson och Claes Nilsson på lokalen för att hjälpa till med bestämningen. Fågeln som var en adult hane låg en bit ut och ljuset var inte det bästa. Efter en timme hade vi dock sett alla karaktärer utan vingbandet och vi var så gott som säkra på artbestämningen. Fågeln visade upp typsikt näbbteckning med liten svart näbbnagel, en ljus rand innanför nageln på en annars blågrå näbb. Huvudformen var kantig även om den inte ville visa den allra mest typiska huvudformen. Detta p.g.a. att den hela tiden dök efter föda. Ryggens vattring var den rätta och i rätt ljus syntes den violetta tonen i huvudet. Efter att i tre timmar ha dykt intensivt verkade mindre berganden vara mätt och nöjd och började putsa sig. Samtidigt drog den sig längre in i vassen och började skymmas av några träd som inte hållits efter. Vid 16.30 reste den sig dock ordentlig ur vattnet, sträckte ut vingarna och visade den arttypiska teckningen med vitt vingband på armen i skarp kontrast mot grått dito på handen. Artbestämningen var nu helt säker och koden 210811 peps ut. Detta var fjärde året i rad som det sågs mindre bergand i Roxen!

På söndagsmorgonen (7.4) befann sig Nils-Åke Andersson på plats för att leta efter den mindre berganden. Den ville dock inte visa sig. Fram på förmiddagen flyttade han sig till den nybyggda plattformen vid Sättunaviken alldeles i närheten. Han fick då syn på en avvikande bläsand. Alla karaktärer granskades noggrant för att utesluta olika hybrider som varit rätt frekventa i Sverige de senaste åren. Till mångas lycka visade det sig denna gång röra sig om en typisk adult hane amerikansk bläsand. Strax därefter återupptäcktes den mindre berganden. Det fanns alltså två amerikanska änder på samma lokal samtidigt. Bägge fåglarna sågs sedan under resten av dagen och på kvällen var det möjligt att se bägge fåglarna från samma observationsplats.

För de skådare som valde att åka till Östergötland i helgen bjöds det även på två andra rariteter. Vid Skärlunda gård utanför Norrköping fanns tofslärkan kvar och vid Tåkern kunde den rödhalsade gåsen som funnits där ett par veckor ses. Onekligen en imponerande helg för att vara i april.© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!